Головна Культура Христина Лукащук: «Казка про Майдан»

Христина Лукащук: «Казка про Майдан»

571
0

З лютого 2015 року стартував партнерський проект «Бібліотека Малого Лева». Це обласний проект промоцій продукції видавництва Старого Лева та його співпраця з бібліотеками області, метою якого було ознайомлення дітей, читачів районних та сільських бібліотек із новинками сучасної літератури, організація зустрічей з письменниками, промоція книг найвідомішого львівського видавництва.

У рамках проекту Видавництва Старого Лева та Львівської обласної бібліотеки для дітей «Бібліотека Малого Лева» відбулися зустрічі з письменницею Христиною Лукащук та презентація ії книги «Казка про Майдан» у бібліотеках-філіях с. Глинська, смт. Куликова, та районній бібліотеці для дітей  м. Жовкви. 

Сьогодні у багатьох виникає запитання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей  жити в оновленому суспільстві. Про Майдан було і буде багато видань.

Чи варто говорити з дітьми на складні теми, яких стосується і тема про Майдан? Письменниця Христина Лукащук вважає, що з дітьми потрібно говорити абсолютно на різні теми, але важливо знайти правильний спосіб. Складні речі треба пояснити простими словами, співмірними з дитячим сприйняттям. Дорослим успішно справитись із цим нелегким завданням допоможе книжка Христини Лукащук «Казка про Майдан».

Ця книга, здається, перша спроба пояснити дітям, що відбулося на Майдані. Це коротка історія для вечірнього читання та обговорення у сім’ї. У простій і алегоричній манері вона розповідає про прекрасну країну, де жив дуже жадібний правитель, проти якого зібралися люди, і «видавалося: то зоряне небо спустилося на землю», а після перемоги «з крові героїв посеред Майдану проросло нове дерево. У затінку його могутньої крони визріває нове життя».

Христина Лукащук не лише написала казку, а й проілюструвала її. «Завдяки ілюстраціям батьки зможуть розповісти власні історії про Євромайдан, — зауважила головний редактор «ВСЛ» Мар’яна Савка. — В ній немає переказу подій, але паралельно в ілюстрації присутні герої й актигерої Майда-ну, які прочитуються із малюнків: це чорно-червоні події, яких під час Майдану було багато».

Дитяча книга про Майдан — це дороговказ того, як говорити з дітьми про ці події. Христина Лукащук каже, що з дітьми треба говорити чесно та відверто про сучасну ситуацію в Україні. «Я думаю, що ті сім’ї, де батьки говорили з дітьми про те, що не можна робити — то в тих сім’ях виросли діти із розумінням категорій Добра і Зла. І такі діти, які чітко розмежовують Добро та Зло, легше сприймають біль та можуть зайняти свою чітку позицію у подібних ситуаціях».

Автор, пані Христина, створила не лише казку, а й дуже символічні, сповнені глибинних сенсів, малюнки. А ікона, що на обкладинці, яку намалював Роман Зілінко, буде дітям служити ще й оберегом.

Перебуваючи на зустрічі з читачами-дітьми, презентуючи книгу, авторка подарувала кожній бібліотеці примірник «Казки про Майдан» з автографом, яку ви зможете взяти і прочитати.

Надія ХОМИШИН, заступник директора по роботі з дітьми.