Головна Культура Про зустріч шанувальників архітектурної спадщини

Про зустріч шанувальників архітектурної спадщини

474
0

Україна має багату культурну спадщину, яка містить значний потенціал туристичної та інвестиційної привабливості нашої країни на світовому ринку.  Жовківський район, якщо брати до уваги туристично-економічний аспект, є унікальним краєм. Кожне місто має свою родзинку, те, що робить його неповторним, специфічним, саме завдяки тим туристичним атракціям, які розміщені у ньому. Одним із завдань Програми розвитку Жовківщини є збереження культурної спадщини, реставрація основних її об’єктів, розроблення і маркування туристичних маршрутів.

Днями в кафе «Цукерня на площі» проходила зустріч шанувальників історико-архітектурної та культурної спадщини, яким не байдуже наше місто. Такі зустрічі щороку організовує науково-методичний відділ Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві (директор Володимир Герич, науковий співробітник Ольга Кузьменко).

Начальник відділу охорони культурної спадщини та цінностей Андрій Левик цікаво та змістовно розповів присутнім жовків’янам про перспективи охорони культурної спадщини на Львівщині. Свою доповідь Андрій Степанович підсилив відеослайдами про існуючі пам’ятки національного значення на Львівщині та пам’ятки сакральної дерев’яної архітектури, внесені до спадщини ЮНЕСКО.

Директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві Володимир Герич зробив презентацію теми «Студентські роботи по ревіталізації Жовкви». Він показав цікаві напрацювання студентів, які хочуть бачити наше місто перспективною туристичною Меккою.

Свої думки з приводу захисту та збереження пам’яток висловили й учасники заходу: голова міської ради Петро Вихопень, керівник відділу культури і туризму Степан Кунинець, головний спеціаліст відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк, заступник директора ДІАЗу в м. Жовкві Михайло Кубай, методист управління освіти Жовківської РДА Омелян Боровець, директор кредитної спілки «Вигода» Оксана Терех.

У результаті виступів відбулося обговорення ситуації з охорони культурної спадщини на Жовківщині, було висловлено побажання з приводу консервації втраченого кварталу в центрі міста, а також продовження таких зустрічей для вирішення нагальних проблем із збереження та охорони культурної спадщини в районі, зокрема, в Жовкві.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.