Головна Політика У Львові презентували проєкт захисту прав жінок, постраждалих від сексуального насильства на...

У Львові презентували проєкт захисту прав жінок, постраждалих від сексуального насильства на війні

72
0

Львівщина стала першою областю в Україні, де стартував масштабний проєкт “Вистоїмо разом”.

Новий задум презентували сьогодні, 4 квітня, у залі Львівської обласної ради за участі представників правозахисних організацій Центр «Жіночі перспективи», «Український Жіночий Фонд», «Ла Страда-Україна», «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем».

Проєкт покликаний захистити права жінок, постраждалих від сексуального насильства, яке пов’язано з військовими діями в Україні.

“Завдяки цьому проєкту будуть отримані знання і навички для того, щоби працювати з такою категорією громадян, – повідомила Урядова уповноважена з ґендерної політики Катерина Левченко. – Представників держави навчать працювати з такими людьми. Це дуже важливо, коли ми говоримо про відкриття кримінальних справ, про досягнення справедливості, про суд над російськими військовими злочинцями. І на перше місце ми маємо ставити надання допомоги постраждалим”.

Учасники проєкту допоможуть розробити рекомендації зі спрощення порядку отримання допомоги постраждалими. Будуть організовані тренінги для різних груп фахівців: поліції, соціальних працівників, суддів, прокурорів,  а також мультидисциплінарні тренінги за організації взаємодії цих груп на місцевому рівні.

“Сексуальне насильство під час військових конфліктів ООН визнала одним із найтяжчих злочинів, його факти складно виявляти та розслідувати. Але такі злочини жодним чином не повинні залишатись без покарання, – зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. – Натомість жінки, які стали жертвами сексуального насильства під час війни, потребують спеціалізованої психотерапевтичної підтримки. Навіть опинившись в безпеці, наприклад, на Львівщині, вони ще тривалий час не відчувають себе повністю захищеними. Ми повинні допомогти їм та маємо обов’язково покарати злочинців”.

Участь в організаційній зустрічі відбулася за участі представників багатьох владних інституцій, органів місцевого самоврядування, ініціативних груп і міжнародних організацій, які захищають права жінок.