Головна Культура День Жовківщини на ТРК «Львів»

День Жовківщини на ТРК «Львів»

410
0

Навесні цього року обласні телевізійники розпочали новий проект — марафон «Райони Львівщини».

«Занурюємось у безмежну красу рідного краю, пізнаємо його історію, дізнаємося про найкращі місця для відпочинку, разом допомагаємо владі зрозуміти — наскільки важливі проблеми кожного регіону і допомагаємо їх вирішити», — описує новий проект прес-служба.

Під час марафону ведучі та гості проекту висвітлюють актуальні питання екології, лісового господарства, стану справ економіки області. Щоразу розповідають про особливості та унікальність кожного району, зокрема характеризують культурні, туристичні та наукові напрямки діяльності адміністративно-територіальних одиниць, подано дані про їх клімат, природні ресурси, корисні копалини тощо.

Упродовж дня на каналі у прямому ефірі висвітлюють усю красу, культурне життя району, виступи народних колективів (програма «Доброго ранку, Львове», «SMS»). А от ввечері під час діалогу із першими особами району можна дізнатися про реформування, підвищення ефективності роботи господарств усіх форм власності та захисту довкілля.

Отож, минулого тижня, а саме 18 червня, ТРК «Львів» розмалював у найяскравіших барвах Жовківщину, адже наш район, є унікальним краєм. З одного боку — наявність колосального туристично-рекреаційного потенціалу: природного (джерела, ріки, парки, заповідники) та історико-архітектурного (музеї, храми, замки, дерев’яна архітектура). З  іншого боку — відродження  інфраструктури (туристичні бази, готелі, ресторани, впорядковуються дороги).

Насамперед, вранці у прямому ефірі розважальної програми «Доброго ранку, Львове» було представлено історію м. Жовкви. Слід сказати, що візитівкою міста є його надзвичайно цікаві архітектурні пам’ятки, які привертають увагу та запрошують туристів завітати у мальовниче місце, про яке у репортажі розповідав Володимир Герич, директор Жовківського історико-архітектурного заповідника.

Головним гостем програми був Тадей Іванович Швай, голова Жовківської районної ради, котрий найперше зупинився на головному питанні життя району — об’єднанні територіальних громад. Підготовка триває уже рік, тож мешканці району проінформовані про реформу і мають свою власну думку про об’єднання. У Жовківському районі є згода громади на створення 17 об’єднаних громад, пропозицію щодо їх створення уже надіслано президентові, парламенту і Кабінету міністрів. Тадей Іванович  наголосив, що місцеві громади мають різні думки стосовно реформи системи місцевого самоврядування, і не можна впроваджувати змін у територіальній системі, доки не буде проведена адміністративна реформа.

Також він говорив про плідну співпрацю із польськими колегами, зупинився на інших актуальних самоврядних питаннях сьогодення.

Окрім того, свої культурні надбання у студії демонстрували хорова капела Жовківської дитячої школи мистецтв (кер. Марія Процайло) та фольклорний колектив Народного дому с. Лаврикова (кер. Марія Думич), а вишивальниця Анісія Лагоцька представила мистецьку сторінку зі свого життя (вишивання, в’язання, гаптування).

Музична програма «SMC» висвітлила художню самодіяльність колективів Жовківщини. Відомі виконавці, лауреати міжнародних, всеукраїнських конкурсів та фестивалів виконували твори про мальовничий край Розточчя, звучали пісні про Україну, оригінальні патріотичні та фольклорні пісні. Зокрема були народний сімейний ансамбль «Кожушки» (кер. Богдан Кожушко) та фольклорний ансамбль «Живоцвіт». Галина Фесюк, в. о. керівника відділу культури і туризму зазначила, що передача тривала понад годину, а, здавалося, що розповіли про наш культурний та мистецький світ лише краплинку.

Не менш цікава зустріч очікувала громадськість ввечері, під час програми «Вечір у Львові», у діалозі з керівництвом району та міста, громадськими активістами Жовківщини. Голова Жовківської районної державної адміністрації Надія Щур, міський голова Жовкви Петро Вихопень розповіли про зайнятість населення, державне забезпечення, енергозбереження та залучення інвестицій для розвитку господарства Жовкви. Окремі моменти із життя району зафільмували журналісти і демонстрували у свої роликах, зокрема про підприємство ТзОВ «Галфрост», яке займається переробкою та заморозкою ягідної продукції, ТзОВ «АгроФрутіка Бишків».

Важливо не оминути й сказати про відвідини шкіл Жовківського району із керівником Жовківського районного відділу освіти Михайлом Ковалем, котрий показав найкращий навчальний заклад – загальносвітню школу № 3, наголосив на нагальних питаннях, зокрема, про брак «Школяриків», які забрали на потреби військових у АТО. До того ж усі побували у Жовківському центрі дитячої та юнацької творчості — в осередку молодих талантів, Сопошинському освітньому окрузі відділу освіти Жовківської РДА, Грибовицькій ЗОШ, ЖРДЦОВТ «Росинка» (с. Зіболки). Нагальну проблему – добудову приміщення – телевізійники побачили у Жовківській ЗОШ № 2. Район фінансово забезпечений, наголосив Михайло Стефанович, однак непокоїть тема позашкілля, яке не фінансуватимуть. Отож, за що функціонуватимуть гуртки, де розвиватиметься наша малеча?..

Директор «АКО-Індастріс» Василь Грацонь разом із ведучими обговорював роль іноземних інвестицій, поінформувавши  про роботу підприємства металообробної промисловості, наповнення місцевого бюджету, функціонування бізнесу на Жовківщині. Також був у студії й заступник керівника громадської ради Жовківського району Ростислав Гапон. Він говорив про процес перерозподілу влади між центральною і місцевою владою, перспективний план розвитку територіальних громад Жовківщини.

Загалом журналісти дуже гарно, лаконічно, цікаво та змістовно донесли інформацію про Жовківщину, котра, неодмінно зацікавить туристів та заохотить відвідати наш мальовничий куточок.

Яніна Тарасів.