Головна Культура До мови доторкнемось серцем

До мови доторкнемось серцем

457
0

9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. З нагоди  свята у дитячій бібліотеці пройшов  флешмоб  «Я люблю рідну мову», в рамках якого користувачі бібліотеки, учні 4-х кл. Жовківської ЗОШ № 2  (вчителі – Ольга Михайлівна Лособик,  Галина Ярославівна Добронравова) та усі охочі читали вірші і таким чином висловили пошану та любов до рідної мови, землі!  У цей непростий для країни час кожна молода людина повинна розуміти, що рідну мову слід оберігати, як своє майбутнє, адже любов до Батьківщини, любов до мови – це той нетлінний скарб народу, що передається від покоління до покоління та об’єднує минуле й прийдешнє. У такий святий день хочеться згадати «Молитву до мови», яку склала Катерина Мотрич:  «Мово! Пресвята Богородиця мого народу! З чорнозему, з любистку, м’яти, рясту, євшан-зілля, з роси, з придніпровської води, від зорі й місця народжена.

Мудра наша Берегине – вогник роду, волелюбності, слави і гордого духу народу!». Українська мова подолала і ще долає  важкий шлях зі своїм народом до відродження, до утвердження серед світової спільноти, засяяла сотнями імен тих, хто підніс рідне слово на вершину любові: Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Микола Хвильовий, Григорій Косинка, Ліна Костенко, Микола Куліш, Леся Українка, Іван Франко та інші уславлені українці плекали мову, як пахучу квітку, передали нащадкам, щоб вона зазвучала на повний голос. Українське щире сталеве  слово і сьогодні підіймає нас на боротьбу за волю, за мир на нашій святій землі, утверджує національну свідомість, звучить дзвінкою струною в наших серцях.

         
Зоряна ГУМНИЦЬКА.                                                                     
Від редакції. Шановні читачі! З Днем української писемності та мови, залучайтесь до творчості, до вдосконалення культури мовлення, дописуйте до газети і любіть, як сонце, свою материнську мову!