Головна Культура Кобзар – Пророк національного відродження в Україні

Кобзар – Пророк національного відродження в Україні

458
0

«Українаце тихі води і ясні зорі,  зелені сади, білі хати,  лани золотої пшениці,  медовії та молочнії ріки

Українакраїна смутку і краси,  країна,  де найбільше люблять волю і найменше мають її

Поема жалю і смутку…  краси і недолі.

Одна з найсмутніших сторінок у цій поемі належить видатному у всі часи по всьому світі її огненному поетові.

Легендарному поетові казкового краю»

Аби допомогти учням усвідомити життєвий подвиг поета, проникнутися повагою до нього, зацікавитися творчістю Кобзаря, виховувати патріотизм і громадянську свідомість, у 9 класі Великогрибовицької ЗОШ I-III ступенів відбулася конференція «Щоб народу служить, треба так, як Шевченко, на світі жити».

Кожен з учнів попередньо обрав тему для підготовки рефератів. Охопивши найважливіші періоди життя Кобзаря: дитинство та юність; у Петербурзі; подорож на Україну і закінчення Академії мистецтв; у рідному краю (1845-1847 рр.);  арешт і період заслання;  в «Незамкнутій тюрмі» (1850-1857 рр.) та останні роки життя.

Діти підготували надзвичайно багатий і цікавий фактами матеріал, який не залишив байдужим нікого із присутніх на заході. Виступи доповідачів перепліталися з перлинами поезії Тараса Шевченка, а саме: «Мені тринадцятий минало…»,«І мертвим,  і живим…», «Садок вишневий коло хати», «Зоре моя вечірняя», «Сестрі», «Не нарікаю я на Бога».  Учасники конференції також переглянули презентацію, завдяки,  якій, присутні побачили мистецькі шедеври Тараса Шевченка як художника та гравера.

Отож, проведена конференція допомогла учням побачити у Кобзареві громадянина,  патріота,  борця,  який «прагне» розбудити народ, довести, що українці гідні кращого.

Тому справді Шевченко живий,  справді між нами, він разом з українським народом.

Ніна МИХАЛЕВИЧ,

вчитель української мови та літератури Великогрибовицької ЗОШ ІІІІ ступенів.