Головна Культура Вклонімося Великому Синові – Тарас Шевченко!

Вклонімося Великому Синові – Тарас Шевченко!

472
0

Це ім`я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов`ю до України, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум`яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів.

Напевне в Україні не знайдеться жодної людини, яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторіни «Кобзаря» Тараса Шевченка. Кожен, хто відкривши цей томик, вживеться у багатющий світ його образів, відчує, що цю книгу написала людина, яка багато вистраждала, людина, яка по крутизнах життя піднеслась до вершин мудрості, на верхогір’я людського духу.

Хто є Шевченко для нас, сучасних українців? Шевченко – наше все. Поет, Геній, Патріот. Він – символ України.

Нині наша держава готується до вшанування 200-річного ювілею від дня народження Кобзаря – видатного митця, виразника народного духу. Не є винятком і Жовківська ЗОШ № 3 1-ІІІ ступенів. У цій школі кожен відкриває для себе палке Шевченкове слово. Учні поглиблюють свої знання про Тараса Григоровича не тільки на уроках літератури. Вчителі разом із дітьми готують свята, вікторини, загальношкільні та класні Шевченкові читання.

Днями за ініціативи вчителя світової літератури Тетяни Колесникової відбулася презентація уривку з п’єси Тараса Шевченка «Назар Стодоля».

– Не бракує Шевченкові наших слів, — зауважує заступник директора з навчально-виховної роботи Олександра Бенько, — натомість нам бракує чистих почуттів, з якими Поет вів мову із власним народом.

Уривок із п’єси «Назар Стодола» у постановці учнів третьої школи дав змогу пройнятися духом призабутих моральних цінностей, якими просякнута драматургія Т. Шевченка. Чистота і щирість кохання Галі і Назара розкриваються у таємничо-казковій атмосфері різдвяної ночі. Дія п’єси відбувається біля Чигирина наприкінці XVII ст. Один із героїв, Хома Кичатий, (Михайло Шняк) у минулому козак, а нині сотник, живе на своєму багатому хуторі. Мріє про полковницьку булаву і заради цього ладен віддати свою доньку, Галю (Соломія Братейко) за старого полковника. Перешкодою цьому є давня клятва Назару Стодолі (Олег Чепіль) – віддати за нього свою доньку в подяку за врятоване життя. Хома розробляє підступний план усунення Назара, в якому йому непосильну допомогу надає Стеха, ключниця (Юля Кульчицька)… Сильні людські характери, сповнені пристрастей, відчайдушних вчинків, у яких тісно переплетені неймовірна сила кохання та високе відчуття гідності, яскраво представлені в уривку.

Тема людських взаємин, суспільних відносин і за часів Кобзаря, і сьогодні простежується у нашому житті. Непорозуміння, обман і навіть зрада хвилювали героїв Шевченкової п’єси. Хвилюють ці проблеми і нинішніх українців.

 На жаль, я ніколи не бачила цієї вистави, де ролі виконували б професійні актори. Думаю, що учні – актори-аматори, багато провели репетицій, бо хотіли, щоб витав дух епохи, був збережений український колорит, аби на сцені було життєво правдиво. Галя – справжня українська дівчина, ніжна, цнотлива, любляча. Мабуть, нелегко було вживатися в роль. А Назар Стодоля – це ціла історія козацтва та України, за яку боролися наші предки.

     Драму «Назар Стодоля» написав Тарас Шевченко 1843 року. П’єсу з успіхом ставлять на кожній сцені, стверджуючи вічність творчості Кобзаря, невмирущість національної драматургії. Постановка уривку п’єси у виконанні учнів Жовківської ЗОШ № 3 приємно вразила однолітків своєю неповторністю та національним колоритом. Особливо глядачів заінтригували костюми, декорації, емоційність виконавців, більшість з яких вперше на сцені в ролі акторів (Гнат Карий, Роман Зайвий, Назар Матвіїв та Олег Лесів). Усім аматорам вдячні глядачі аплодували стоячи.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.