Головна Культура Колиска нашого Розточчя

Колиска нашого Розточчя

385
0

Свято села у Хитрейках зібрало усіх земляків, гостей  на відкриття пам’ятної дошки героям Небесної сотні та на свої гостинні забави. В урочистості взяли участь Володимир Парасюк – народний депутат України, Надія Щур – голова Жовківської районної  державної адміністрації, Алла Жук – заступник голови Жовківської районної ради, Юрій Дубневич – заступник голови райдержадміністрації, Мирослава Туркало — начальник управління культури Львівської ОДА, Галина Фесюк – керівник відділу культури та туризму Жовківської РДА.

Першою частиною святкового заходу було освячення пам'ятної дошки героям Небесної сотні. Уся громада села від місцевого храму направилась процесією до славного місця увічнення пам'яті Героїв Майдану.  Під звучання пісні «Плине кача»  урочисто відкрито пам'ятну дошку і  покладено квіти. Місцевий священик о. Роман  відпра-вив панахиду за упокій душ полеглих Героїв.
Зі вступним словом до учасників заходу звернувся Володимир Парасюк «…ці хлопці вступили в боротьбу, і тепер ще й інші хлопці продовжують її. Знаєте, наш ворог не тільки той, хто говорить незрозумілою нам мовою, мовою загарбника,  наш ворог є дуже часто серед нас,  і дуже часто той ворог у нашій  голові.  Давайте його позбуватись, бо кожного дня ведеться боротьба, кожного  дня українці боряться за свою ідентифікацію,  за свою свідомість».

Заступник голови Жовківської РДА Юрій Дубневич і заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук відзначили у виступах, що відкрита пам'ятна дошка нагадуватиме про ті трагічні події у Києві, на Майдані, про  ціну нашої свободи.  Герої не вмирають. Ми завжди їх пам'ятатимемо.

У другій половині програми розпочався концерт. На свято завітали колективи Жовквівського центру творчості, вокального ансамблю «Вишиванка» Народного дому с. Лаврикова. Свої музичні вітання дарував чоловічий вокальний колектив «Срібні дзвони» Народного дому с. Сопошина та Народний  колектив «Бишківчанка».

Із привітальним словом до численної громадськості  звернулась очільниця району  Надія Щур, побажавши усім здоров’я та мирного майбутнього.  Свято  села у Хитрейках співпало  із міжнародним Днем сільських жінок. ЖІнка у селі є берегинею роду,  жінка робить неоці-ненний внесок у добробут та злагоду своєї родини. З нагоди цього свята голова РДА продекламувала чудовий вірш – історію жінки «А жінка в світ  приходить для любові» Галини Гордасевич.

Грамотами Жовківської районної державної адміністрації Надія Щур відзначила за вірне служіння своїй громаді та з нагоди Свята села Хитрейок, отця Романа Малькевича — настоятеля місцевого храму Успіння Пресвятої Богородиці; за активну громадянську  позицію, особистий вагомий внесок у соціально-економічний розвиток Кунин-ської громади та з нагоди Свята села Хитрейок — приватного підприємця Надію Рак, депутата сільської ради Руслана Онишкевича, директора цегельного заводу Євгена Огірчака, приватного підприємця Василя Мокрія та сільського голову  Богдана Тенету.

Для найменших гостей у приміщенні Народного дому відбувалась цікава мандрівка у Містечко руко-ділля, де дітей навчали наступних ремесел:
— виготовлення оберегів — ляльки-мотанки із сіна від майстрині-лялькарки Роксоляни Садової, яка також презентувала книжечки для наймолодших учасників;
— опановування техніки орігамі та виготовлення різноманітних тваринок з фетру;
— випробування у ролі шеф-кухаря з розмальовування пряникових будиночків від Львівської майстерні пряників «Юрашки».
Кращі мешканці Хитрейок відзначені у номінаціях, нагороджені цінними подарунками та теплими аплодисментами присутніх. Усі організатори урочистості, концертної програми доклали значних зусиль,  щоб свято відбулося на належному рівні. Всіх охочих частували різноманітними смаколиками місцевих господинь, оскільки на вулиці було холодно — усім присутнім пропонували гарячі напої.

Організували величне сільське видиво департамент з питань культури, національностей та релігій ОДА, БО "Львівська освітня фундація", парафіяни та активна хитрейківська громада. А відбулось свято у рамках Програми "Мистецькі вихідні та реабілітація через мистецтво для дітей, позбавлених батьківської опіки" (таборування при районних Народних домах).

Марія КРЕХОВЕЦЬ.