Головна Культура Концерт-презентація львів’янина Андрія Аркана

Концерт-презентація львів’янина Андрія Аркана

492
0

У Гетьманській залі Жовківського державного історико-архітектурного заповідника відбувся неординарний творчий захід. У формі концертної програми презентовано книгу нашого земляка, львів’янина Андрія Аркана «Батяр з Клепарова».

Андрій Аркан (справжнє прізвище Тимчишин, 1964 р. н.) — відомий український режисер, сценарист, актор, дипломант (2011) та лауреат (2013) міжнародного літературного конкурсу “Коронація слова”. Із 2008 року — засновник і керівник громадської організації «Кіновізія».

Вступне слово про автора книги і співпрацю виголосив керівник ДІАЗу Володимир Герич. Пан Андрій представив свій творчий доробок, починаючи з історії походження слова «батяр». Львівські батяри, з його слів, — це субкультура історичного Львова.

Батярський фольклор захопливо презентував Роман Біль — актор театру ім. М. Заньковецької, заслужений артист України. Він розповів про традиції й поведінку батярів: вони вміли веселитися, активно проводити дозвілля — збиралися дворами і виконували свій репертуар. Кожна більш-менш забезпечена сім’я вважала за потрібне дати дітям музичну освіту. Тому багато з них були навчені співу та гри на музичних інструментах. Пан Роман заспівав під гітару чимало батярських пісень, які відомі і нині та виконуються на різних забавах.

Передвоєнний Львів та у перші роки Другої світової війни… Кому належало це дивовижне місто? Польщі? Радянським, а згодом і німецьким окупантам?.. Насамперед, Львів завжди належав батярам. Попри будь-які злидні й жахіття часу, вони ніколи не втрачали людської подоби та гідності. Бо правдивий батяр дуже добре знає, що таке справжня, всеперемагаюча любов, яка сильніша від самої смерті…

Львівського батяра Северина Бабія і Марту Брук, дочку відомого в місті психотерапевта, наприкінці 30-х років поєднало захоплення джазом та модними естрадними ритмами. Саме після одного з концертів розпочинається чарівна історія їхнього кохання з карколомними пригодами у вирі апокаліптичної доби… Про розвиток подій можна дізнатися на сторінках книги.
Продовжила творчу презентацію автограф-сесія. Присутні мали змогу придбати книгу із побажаннями і підписом автора.

Уляна ЛАЩІВСЬКА.