Головна Культура Водохрещенське купання у Раві-Руській

Водохрещенське купання у Раві-Руській

506
0

Здавна вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг, особливо, якщо це робити з вірою. Щороку дедалі більшість українців наважуються зануритися у крижану освячену воду. Багато кого зробити такий відчайдушний вчинок ще залякує страх захворіти, проте варто зазначити, що ще не чутно було про жоден випадок хвороби після купання в ополонці на Водохреща. Люди стверджують, що навпаки — вода їх зцілювала після хронічних захворювань. Всі, хто купалися хоча б один раз в ополонці, в один голос заявляють, що неодмінно робитимуть це і в наступному році. Занурення на Водохреща настільки пробирає захоплюючими відчуттями та незабутніми враженнями.

Водохрещенське купання організували працівники регіонального ландшафтного парку «Равське Розточчя», ТзОВ «Рава-Руська РМС» у Раві-Руській. На березі озера численно зібралися молодь і старші люди, ті, хто купається традиційно, і ті, хто підтримує побратимів і набирається гарного прикладу на наступний рік. А малеча, звісно, просилася у воду аж зі сльозами. 

Отець Ігор, настоятель храму с. Рати, здійснив чин освячення води і наголосив на її цілющих властивостях саме у день хрещення  Ісуса Христа у річці Йордан. Після миропомазання, усі бажаючі з молитвою скупалися, просячи у Господа здоров’я й довголіття. Цьогорічне пірнання ще й було символічним, бо присвячувалось благальним молитвам за мир і спокій у нашій державі. Усі ми прагнемо, щоб Йорданська вода стала символом перемоги України, омила усіх цілющими властивостями й допомогла подолати зло і ворожнечу. Для підтримки наших захисників було організовано збір коштів для батальйону «Січ».

Гарну традицію купання у день Водохреща Господнього підтримали й активісти всеукраїнського об’єднання «Свобода» на чолі з депутатом Львівської обласної ради Володимиром Тістиком.

Володимир Рудий, керівник ТзОВ «Рава-Руська РМС», депутат Жовківської районної ради: «Таку традицію водохрещенського купання ми започаткували ще десять років тому. Приємно, що вона стає все більш популярною і численною, до постійних сміливців долучаються і діти. Віримо, таке омивання освяченою водою додасть здоров’я й сили впродовж усього року».

Богдан Юрдига, депутат Жовківської районної ради: «З давніх-давен відомо про дивовижні цілющі властивості хрещенської води. Найпоширенішою традицією на Водохреща залишається купання в освяченій ополонці. Правда, цьогоріч не має тріскучого морозу, але відчуття після пірнання все одно особливе. Нехай йорданська вода скріпить нас тілесно і духовно, додасть сили подолати зло, дарує мир на нашій рідній землі».

Іван Добош, мешканець м. Рави-Руської: «На Водохреща омиваюся щороку, бо вірю в цілющу силу освяченої води. Буваю у Заглині, у Забір’ї, де гарно окультурено святі місця. Очищаю дух і плоть, веду здоровий спосіб життя. З волі Божої другий рік замість традиційного морозу з неба поливає дощиком і сипле снігом. Зичу усім здоров’я і миру!».

Уляна Лащівська.

До речі. Вода, набрана на Водохреща, особливо цілюща і має лікувально-профілактичне значення. Її п’ють, якщо почуваються зле, кроплять у разі зурочення. Хрещенська вода має дуже добру енергетику, яку зберігає роками. Таку воду можна пити щоранку, додаючи столову її ложку в склянку звичайної води. Вона дуже добре піднімає енергетику людини чи будь-якої живої структури.