Головна Культура Лесь Мартинович вражає глибоким знанням народного життя

Лесь Мартинович вражає глибоким знанням народного життя

575
0

«Починаючи від І. Котляревського , С. Руданського, І. Нечуя-Левицького, І. Франка, сила українського сатиричного слова зміцнювалася, поглиблювалася, урізноманітнювалася – і в особі  Л. Мартовича досягла своєї вершини». Цими словами літературознавець Ольга  Гнідан визначила місце Леся Мартовича в історії українського красного письменства. Уродженець Івано-Франківщини, одноліток і побратим Василя Стефаника, він привніс в українську літературу свіжий подих живого народного слова. Володіючи неабияким талантом оповідача, Мартович для боротьби з тогочасними  суспільними вадами використовував іншу літературну зброю, аніж його видатний побратим. І цією зброєю була сатира.

«Кругла дата» — гарний привід для того, щоб згадати про  видатну особистість. А перед бібліотеками та бібліотекарями, річниця з дня народження письменника ставить більш широкі завдання. Їхня мета – популяризувати життя і творчість майстра українського сатиричного слова, який зробив вагомий вклад у скарбницю нашого красного письменства.

Сформована  книжково-ілюстративна виставка «Він вражає глибоким знанням народного життя…» у дитячій бібліотеці стала хорошим ілюстративним фоном до літературної години, яку провели працівники разом із школярами 9 б кл. СШ № 2, а літературна вікторина допомогла закріпити знання про життя і творчість письменника.  Програма даного заходу була така: про життєвий і творчий шлях Л. Мартовича розповіла працівник  дитячої бібліотеки Леся Клепач, учитель української  мови та літератури Людмила Жук побудувала свою розповідь на основі його творів  «Стрибожий дарунок»,  «Хитрий Панько», «Іван Рило». Школярі  на прикладі цих творів, висловлювали свою думку про того чи іншого героя, чи є творчість
Л. Мартовича актуальною в наш час. Школярі були дуже активними при обговоренні даних оповідань. Сподобалась відповідь однієї школярки, яка сказала що багато проблем життя українського села, які письменник піднімав (а точніше показував) у своїй творчості, на жаль, є актуальними і в наш час (як-от соціальна пасивність людей, відсутність солідарності у суспільстві, фальсифікації під час виборів, пияцтво та ін).

Читання творів Леся Мартовича збагатило  знання молоді про українську класичну літературу,  про сатиру  як літературний жанр, а також принесло естетичне задоволення.

Наш кореспондент.