Головна Культура Львівщина та Каунас напрацьовують співпрацю у сфері культури

Львівщина та Каунас напрацьовують співпрацю у сфері культури

106
0

Шість комунальних закладів культури Львівщини подали свої пропозиції щодо співпраці з литовським містом Каунас у 2023 році.

Відповідні напрямки для співпраці були напрацьовані під час  нещодавнього візиту до Каунаса делегації від Львівської обласної  ради, зокрема депутатів Святослава Шеремети, Івана Щурка, Тетяни Письменної, Петра Цеголка та під час зустрічі  із представниками комісії питань культури Каунаської міської ради  на чолі з її головою Юрате Норвайшене.

Тоді присутні обговорили можливість організації гастрольно-концертного туру колективів комунальних закладів обласної ради, проведення музейних виставок та обмін досвідом у сфері культури.

Відтак на засідання комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції було погоджено пропозиції від шістьох комунальних накладів Львівщини.
Історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» запропонував програму
міжнародної музичної Франкіани «Європейська Культура, як духовний фронт: Франко- Вайжгантас» з відповідними концертними та літературними виступами, а також Міжнародний науковий семінар «Європейські письменники України, Польщі та Литви і тяглість дерева волі двох народів у боротьбі проти рашизму ХІХ – ХХ ст.

Львівський музичний коледж імені С. Людкевича може взяти участь в обміні досвідом, культурно мистецькими проєктами між колективами Литовської академії музики та театру та відповідно – мішаним хором студентів коледжу «Людкевич хор», жіночим студентським хором «Дівочі мрії», ансамблем бандуристок, камерним, духовим та естрадним оркестрами, вокальним ансамблем студентів відділу співу.

Львівський фаховий коледж культури і мистецтв пропонує для гастрольних обмінів ансамбль бандуристок «Струни серця», вокальний ансамбль, дівочий хор «Грація», ансамбль народного танцю «Діброва» та виступи окремих солістів-вокалістів.

Львівська обласна бібліотека для дітей у 2023 році планує винайти можливість для збору, доставки і передачі книг українською мовою в бібліотеки Литви, зокрема, міста Каунаса; проводити спільні українсько-литовські акції, концерти, мистецькі події. Окрім того, хоче запропонувати литовським колегам організувати і передати в Україну мандрівну виставку ілюстрацій литовських дитячих книжок, брати участь у литовських фестивалях і професійних подіях.

Львівський історичний музей спільно з Військовим  музеєм імені Вітаутаса Великого готує виставковий проєкт «Сарматські воїни».

Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрій Дрогобича пропонує проведення гастрольного туру театру по містах Литви з виставою «Ніч Гельвера».

За словами голови комісії Святослава Шеремети, відповідні пропозиції будуть передані литовським колегам та враховані у плануванні співпраці на 2023 рік. «Слід додати, що не усі обласні комунальні заклади подали свої пропозиції, по мірі їх надходження ми будемо комунікувати з Каунасом в організації таких гастрольно-мистецьких заходів та культурних обмінів», – зазначив Святослав Шеремета.