Головна Культура Музикант Гнат Хоткевич – просто талант

Музикант Гнат Хоткевич – просто талант

581
0

Днями у Жовківській ЗОШ № 1 проходив цікавий ерудований урок музики, приурочений пам`яті видатного вченого і музиканта Гната Хоткевича.

Життя Гната Хоткевича бурхливе і драматичне. Якби його описати, то це була б повість про біг гірської ріки – невгамовної, рвучкої. Це була людина особливої вдачі. Є щось у ньому від відчайдушного вольного запорожця і буйного гуцула. 

За життя небагато квітів лягло до ніг  Г. Хоткевича. Хіба що від удячних слухачів його чарівної бандури, де він був не тільки творцем і новатором, а й неперевершеним виконавцем. Хоча і на сьогодні чи не найбільша загадка  генія – де і коли він отримав високу музичну освіту, абсолютний слух, визначні вокальні дані, віртуозне володіння бандурою, фахова гра на фортепіано, віолончелі, скрипці, обізнаність у світовій класичній спадщині, володіння мистецтвом композиції – навіть цей перелік не повною мірою характеризує його музичні досягнення. Багато білих плям у біографії Гната Хоткевича: недосліджено його родовід, не вивчена географія його мандрів з бандурою протягом більш як двадцяти років, не писали і про родинне життя, про долю його дітей, а їх у нього було аж семеро. Такими даними про видатного бандуриста ознайомила учнів 7-А класу вчитель музики Марія Демків.

Учні наводили різні дані життєдіяльності  Хоткевича. А Лілія Гавронська виконала фрагмент народної пісні на бандурі. Була перевірка знань у тестах і пазлах. На уроці побували вчитель Жовківської школи мистецтв із класу бандури Оксана Клепач та педагог-організатор Вікторія Парух.

Отож, вивчаймо та пам`ятаймо наших талановитих діячів. І хай дзвенять срібні струни української пісні!

Зоряна ГУМНИЦЬКА.