Головна Культура На Львівщині провели обласний форум «Культура як зброя»

На Львівщині провели обласний форум «Культура як зброя»

164
0

В межах Форуму учасники обговорили актуальні теми функціонування галузі культури в часі війни.

«Культура як зброя» – під такою назвою сьогодні, 27 жовтня, на Львівщині провели обласний форум. Серед учасників – спікери у галузі культури, керівники структурних підрозділів, відповідальних за сферу культури в територіальних громадах області.

Привітав присутніх заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

«Дуже добре, що є люди, які хочуть творити майбутнє. Це – голова  громади, який планує відкрити нову музичну школу, бо в громаді багато обдарованих діток, чи реконструювати або збудувати сучасний народний дім, бо громада збільшилась і молодь потребує простору для розвитку. Культура – це те, що треба постійно доглядати та збагачувати, це – ядро наших духовних, національних цінностей, які є в нас з діда-прадіда. І кожне покоління має докладати максимум зусиль для її збереження та відтворення. Ви, шановні представники громад, без перебільшення, сьогодні тримаєте культурний фронт. І галузь культури точно має бути фінансована не за залишковим принципом, в час війни особливо. Разом з цим, тут потрібно ставити правильні завдання, цілі та мати фахових працівників.  Культура – складова нашої національної ідентичності, на яку сьогодні посягає ворог, і її збереження є одним з першочергових завдань. Величезне дякую за вашу самовіддану працю», – зазначив Іван Собко.

В межах Форуму учасники обговорили актуальні теми функціонування галузі культури в часі війни.

Спілкувались у двох панельних дискусіях. Так, під час першої говорили про розуміння того, що війна ведеться не лише за цілісну територію, а й за нашу національну ідентичність, яка, власне, і формується культурою; про те, як ворог реагує на прояви «всього українського» та роботу культурного фронту на рівні із фронтом військовим.

Друга панельна дискусія складалась із низки питань:

  • Робота закладів культури як волонтерських центрів та безпека відвідувачів закладів культури;
  • Чи є місце культурним заходам під час війни? Та як правильно заповнити інфопростір важливими меседжами.

Завершився Форум дефіле у авторських сукнях від українського дизайнера Оксани Сокол.

Організатори заходу: департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА, Давидівська, Щирецька, Мурованська та Підберізцівська територіальні громади.