Головна Культура На Жовківщині в монастирі отців Василіян проходило літературно-музичне свято

На Жовківщині в монастирі отців Василіян проходило літературно-музичне свято

399
0

У конференц-залі монастиря оо. Василіян проходило літературно-музичне свято саме під такою назвою. Головною метою його було збагатити знання учнів, сприяти моральному, духовному та естетичному вихованню, збуджувати почуття гордості за свій народ, його культуру. Адже пріоритетом виховання є формування ціннісного ставлення особистості до Батьківщини, держави, рідної мови, культури, традицій.

Вишиванка — це молитва без слів. А вишита сорочка з покоління в покоління є оберегом. Зустріч із прекрасним завжди хвилююча і неповторна. Вона приносить людям справжню насолоду, допомагає відійти від власних життєвих проблем, і сірі будні стають на деякий час святом.

Розпочалося святкове дійство піснею «Два кольори» у виконанні вихователя Жовківського навчально-реабілітаційного центру «Злагода» Ігоря Полуситка, яка для нас, українців, є вже народною. Пісні, створені на слова Дмитра Павличка, нікого не залишають байдужими, бо в них дзвенить велика любов до України, рідного краю, світла радість і тиха печаль — усе, що оточує людину, робить її життя змістовним, допомагає вистояти у скру-тну хвилину, звеселяє душу. Він також прочитав вірш Т. Шевченка «Розрита могила». Продовжили вечір учні 1-2 класів піснею «Мамина сорочка», а учні 10 і 12 класів розповіли вірші про Україну. Доповнили святковість пісні у виконанні Тетяни Земко, Ігоря Яворського та презентація слайдів: «Два кольори «червоний та чорний» в історії України» вчителя історії Михайла Жука.

Підсилили літературно-музичну святковість  гості — ігумен монастиря оо. Василіян о. Володимир, депутат Жовківської районної ради, краєзнавець Зіновій Яворівський та голова районної організації Радикальної партії Олега Ляшка Іван Дорош.

Завершальним акордом став неперевершений виступ гурту «Срібні дзвони» (керівник М. Качмар).

Хочеться відмітити вчителів Наталію Вовчанську, Марію Савку, Богдану Шай, Ольгу Кулешу, які вагомо долучилися до проведення заходу. Доречно сказати, що Марія Савка прочитала вірш В. Симоненка «Ти знаєш, що ти людина» під мелодію Федеріка Шопена «Кохання».

Зоряна ГУМНИЦЬКА.