Головна Культура На Жовківщині стартують слухання “Рідному місту та селу — сучасні бібліотеки”

На Жовківщині стартують слухання “Рідному місту та селу — сучасні бібліотеки”

342
0

З 1 серпня 2014 р. на Жовківщині стартують слухання “Рідному місту та селу — сучасні бібліотеки”, які є найефективнішою формою діалогу з громадою. Їх ініціатором в Україні стала Українська бібліотечна асоціація, яка відповідно до Програми ІБА з адвокації “Через бібліотеки — до знань” у 2008 році розпочала проведення громадських обговорень, зустрічей на тему “Бібліотека — центр громади”.

 

Громадські слухання присвячуватимуться загальним проблемам розвитку публічних бібліотек і проходитимуть під гаслами: “Громада і бібліотека: чуємо один одного”, “Там де немає бібліотек, там щезає патріотизм”. Важливим імпульсом у реалізації публічної форми спілкування з громадою стали слова Міністра культури України Євгена Нищука, сказані в одному з інтерв’ю: "…Нам зараз треба дати імпульс і життя бібліотекам, бо більшість із них у важкому стані… Треба піднімати бібліотеки… У нас є ідея зробити їх не просто центрами дозвілля, а й виховання”.

 

Громадські слухання проводять у вигляді зустрічей бібліотекарів із громадою, засобами масової інформації, органами влади, громадськими організаціями. Мають відкритий характер, проводять на засадах добровільності, гласності, відкритості та свободи висловлювань. Під час проведення громадських слухань не можна чинити перешкоди діяльності представникам ЗМІ.

На Жовківщині бібліотечні слухання проходитимуть протягом серпня-вересня цього року.

Предметом слухання будуть:

— проекти нормативно-правових актів держави, які винесені на громадське обговорення Міністерством культури України;

— найважливіші питання життє-діяльності бібліотек;

— звіт бібліотек.

Право на участь у громадських слуханнях має кожний член громади, міста, селища, села.

Передумовою проведення слухань є:

— розповсюдження в організаціях, установах та навчальних закладах рекламних оголошень “Візьміть участь у громадських слуханнях”;

— проведення рекламної кампанії;

— оформлення інформаційних зон, фотостендів зі світлинами, які відображають історію успіху бібліотеки;

— організація соціологічних опитувань;

— організація скриньок для пропозиції та побажань реальних та потенційних користувачів, налагодження зворотнього зв’язку з користувачами;

— проведення конкурсів міні-творів про бібліотеку;

— розміщення результатів громадських слухань, інтерв’ю, мультимедійних презентацій на веб-сторінках, зокрема, у соціальних мережах.

Бібліотеки й надалі залишаються закладами, найбільш наближеними до місцевої громади, що надають безкоштовні послуги. У сільській місцевості вони є єдиним культурно-інформаційним закладом.

Бібліотечний колектив запрошує всі громади району до відвертого діалогу “Якою має бути бібліотека”.

Марія ДОВГАНЬ,

директор Жовківської РЦБС.