Головна Культура На Жовківщині пройшов творчий звіт колективів художньої самодіяльності

На Жовківщині пройшов творчий звіт колективів художньої самодіяльності

410
0

Сьогодні в нас важлива є подія —

У дім Народний люд прийшов,

ПриймиТарасев дар цю пісню,

З якою в серце нам ввійшов!

А пісня ллється і палає,

Дає жалю і веселить,

З тобою наша Україна

Зі сну збудилась і не спить

Такими словами Руслана Клуб (ведуча) розпочала творчий звіт колективів художньої самодіяльності НД с. Замочку, Куляви, Деревні, Любелі,який відбувся 13 липня 2014 р.

«Сам захід був запланований ще у лютому, але через славнозвісні події Майдану його було перенесено на невизначений термін», — розповідає  Степан Кунинець, керівник відділу культури і туризму Жовківської РДА. —Працівники НД запропонували мені провести його у чергову неділю,13 липня, та, скажу чесно, спочатку я дуже заперечував, через те, що час зараз у нас неспокійний і на Сході війнаПереконали мене працівники культури в тому, що це буде патріотичний концерт, а тематика пов’язана і з життям і творчістю великого Кобзаря, а також і з сьогоденням. І дійсно, в цьому я не розчарувався, адже ще на сцені сказав і знову повторюю, що це був один із кращих патріотичних заходів».

Так, вже 200 років минуло від дня народження Т. Г. Шевченка — славного сина українського народу, але і сьогодні його слово живе між нами.

Великими шанувальниками шевченківського слова були маленькі читці із с.Замочку (керівник М. Д.Горлай). Перші пісні прозвучали у виконанні чоловічого вокального ансамблю НД с. Замочку “Б’ють пороги” і “За байраком — байрак” на словаТ. Г.Шевченка.

Шевченкова поезія,мов пісня колискова,

Співуча і чарівна,в ній рідна ллється мова!

Зі сцени глядачі почули уривки із віршів геніального поета. Уривок із поеми “Відьма” прочитала Ю.Практика (с.Деревня), вірш “Минають дні, минають ночі” продекламувала М. Когут  (с. Кулява).

Тема материнства, важкої долі є дуже важливою у творчості Шевченка і в інших поетів зокрема. На таку тематику прозвучали пісні у виконанні жіночого вокального квартету НД с. Любелі  “Виростеш ти,сину”, а також пісню “Мамині яблуні” виконав вокальний ансамбль с.Деревні (керівник О. Практика). Продовженням теми стала пісня “Над землею туман” у виконанні дуету НД с.Куляви.

Протягом усього концерту перепліталася тема героїзму та нашої історії як сучасної,так і минулої. Про це були виконані пісні жіночим вокальним ансамблем НД с.Деревні “Світить сонце, світить ясне”, “Зайшов місяченько за хмари”. Після чого М. Мандрик прочитала вірш В. Пешка “Шевченко на Майдані”. Жіноче вокальне тріо с. Замочку виконало пісню “Ой повіяв буйний вітер” (керівник Б. Коцько).

Сьогодні неможливо не згадати героїв Небесної Сотні.  Тих, хто віддав життя за кожного з нас. Із цими смертями «СлаваУкраїні!Героям Слава!» перестало бути простовітанням. Це і віддання шани тим, хто в найважливіший момент не злякався і пожертвував собою заради кращого життя усіх у цій країні, а також і засвідчення справжнього подвигу. Пісня “Мамо,не плач” у виконанні вокального дуету НД с. Куляви (керівник Н.Шиян) торкнулася кожного серця. Вірш про Небесну Сотню прочитала Н.Полоцька.

Вшанувати пам’ять героїв нашої країни ведуча закликала хвилиною мовчання.

“Пливе кача”… Пісня, під час виконання якої завмирає вся Україна, пісня, яка викликає сльози, а особливо тепер. Так зворушливо вона прозвучала у виконанні ансамблю НД с.Куляви. Весь зал слухав стоячи.

Наступними піснями були “Плач чайки”, “Кленова балада” у виконанні жіночого вокального ансамблю НД с.Кулявиі“ Намогилі калина” у виконанні жіночого вокального ансамблю НД с.Деревні. Глядачі мали змогу почути і лемківську пісню “Ой верше, мій верше” у виконанні Ю.Практики.

Злітай над гаями червона рута знов,

Куди наші думки і приспана любов,

Виходить з берегів пісень наших ріка,

Єднають нас усіх пісні Івасюка.

Такими словами жіноче вокальне тріо НД с.Замочку згадували В.Івасюка.

Вокальний дівочий квартет НД с.Любелі виконав пісні “Балада про мальви”, “Лише у нас на Україні”, “Батьківська земля”. Прозвучала музична композиція на патріотичну тему у виконанні дитячого тріо під керівництвом Б. Коцько.

Щоб поділитися враженнями ведуча на сцену запросила о.Ярослава Малиша, пароха с. Замочку, о. Богдана Горинецького, пароха с. Деревні, і керівника відділу культури і туризму Жовківської РДА Степана Кунинця.

На закінчення концерту всі учасники виконали зі сцени церковний гімн “Боже, великий єдиний”. Глядачі були приємно вражені, люди плакали і стоячи аплодували учасникам.

Весь захід — це плід праці завідувачів НД с.Замочку – С.Лещинської, с. Деревні — М. Мандрик, с. Любелі — О.Клуб, с. Куляви – С. Шиян, за що їм щиро вдячні.

Юлія ПРАКТИКА,

сДеревня.