Головна Культура З нагоди Свята Героїв у Жовкві зібралася громадськість міста

З нагоди Свята Героїв у Жовкві зібралася громадськість міста

402
0

Із нагоди Свята Героїв біля пам’ятника Євгенові Коновальцю у Жовкві зібралася громадськість міста, учні шкіл, щоб вшанувати пам’ять борців за волю України – лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та воїнів Армії УНР, УПА та діячів ОУН. Третій рік поспіль не тільки згадуємо, а й живемо поряд із сучасними Героями, які стали на захист української державності, нашого спокою і майбутнього.  І нині вони на передовій, а ми під їхнім захистом.

Очільники району і міста, родини Героїв сучасності поклали вінки і квіти до пам’ятника Є. Коновальцю. Священнослужителі відслужили Панахиду за упокій душ усіх померлих Героїв України. Настоятель церкви Праведного Лазаря о. Петро Бранець наголосив, що ми не тільки повинні пам’ятати історію і її вершителів, але  і творити впевнене майбутнє для підростаючого покоління.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять і новітніх Героїв Жовківщини, які зростали на нашій землі і, на жаль, загинули впродовж двох останніх років за щасливе майбутнє Української Держави. Це Анатолій Жаловага (м. Дубляни), активіст Євромайдану, учасники АТО: Володимир Попович (с. Гряда), Андрій Панечко (с. Річки), Віктор Чернюх (с. Любеля), Тарас Дорош (с. Малехів), Володимир Збишко (м. Рава-Руська), Микола Сало (с. Лавриків), Микола Федус (с. Йоничі), Роман Голодовський (с. Глинсько), Іван Свідерський (с. Зашків), Василь Богуш (с. Потелич), Олег Кубра (с. Надичі), Тарас Карпа (с. Лужки), Василь Манік (смт. Куликів), Віталій Кравченко (м. Рава-Руська). Вічна їм пам’ять і шана від громади Жовківщини.

У вітальному слові голова Жовківської РДА Надія Щур акцентувала увагу, що цьогоріч на загальнодержавному рівні відзначатимемо 125-річчя народження нашого земляка, провідника ОУН Євгена Коновальця. Ми повинні пишатися, що на нашій славній Жовківщині зростав такий Герой, брати приклад, вчитися. Батькам нинішніх Героїв, чиї діти захищали нас чи нині перебувають на східних рубежах України,  подякував голова Жовківської районної ради Роман Горбань. Згадуємо не тільки тих, які загинули, а й молимось за всіх, хто своїми вчинками підтверджує героїчність української нації.

Батько активіста Євромайдану Анатолія Жаловаги, який загинув 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві, пан Григорій зі сумом пригадав, що його син віддав молоде життя за краще щасливе майбутнє України, за європейські умови, з якими ознайомився у відрядженнях, навчаючись у Львівському училищі фізичної культури. Доки живе пам’ять – вічна нація! Пам’ятатимемо Героїв нашої землі, які загинули за честь і долю України, житимемо і народжуватимемо дітей, процвітатиме держава!

Промовець закликав бути гідними нащадками Героїв Української Держави, Є. Коновальця, Р. Шухевича, С. Бандери. Вічна шана і слава героям, полеглим у боротьбі за рідну землю!

Відповідно до наказу районного відділу освіти, з нагоди Дня Героїв та 125-ї річниці народження полковника Є. Коновальця у районі проведено дитяч-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»). Наслідуючи героїв, учні шкіл проявляли свої вміння, спритність і вправність. У змаганнях взяли участь 12 команд загальноосвітніх шкіл.
У конкурсі-змаганні роїв «Рятівник» (медико-санітарна підготовка) перше місце здобула Жовківська ЗОШ № 1 (Орися Гнідець – 10 балів), друге  — Жовківська ЗОШ № 2 (Олеся Радух – 9,5), третє  — Туринківська ЗОШ (Іванна Лиско – 9). Найдужчим у підтягуванні виявився Дмитро Волос (Жовківська ЗОШ № 1), на нього рівнялися Назар Довбуш (Добросинська ЗОШ), Тарас Пехник (Магерівська ЗОШ), Дмитро Бохан (Рава-Руська гімназія).

У конкурсі-змаганні роїв «Стрільба» перемогу серед дівчат здобула Анастасія Вірун (Жовківська ЗОШ № 2), на другому місці Андріана Кукурудза (Магерівська ЗОШ), Вікторія Раковська (Сопошинська ЗОШ), серед хлопців  —  Андрій Ваховський (Рава-Руська гімназія), Володимир Жуков (Туринківська ЗОШ), Тарас Пехник (Магерівська ЗОШ). За підсумками змагань перше місце у Магерівської ЗОШ, друге – Туринківської ЗОШ, третє – Жовківської ЗОШ № 2. Згаданий вид змагань організував і провів на належному рівні Євген Курій – вчитель Туринківської загальноосвітньої школи.

Перше місце у козацькій естафеті —  за Жовківською ЗОШ № 1, друге – Рава-Руською школою-інтернет, третє – Жовківською ЗОШ № 2, у перетягуванні линви – Жовків-ською ЗОШ № 2, друге – Жовківською ЗОШ № 1, третє – Лавриківською ЗОШ.

За підсумками усіх видів змагань перше місце уже третій рік поспіль здобула команда Жовківської ЗОШ № 1, друге – Жовківська № 2, третє – Магерівська ЗОШ. До призерів наблизились і команди Сопошинської, Туринківської, Добросинської шкіл. Неабиякі старання показали й учні Великогрибовицької, Рава-Руської № 2, Рава-Руського інтер-нату, Рава-Руської гімназії, Гійченської, Лавриківської ЗОШ. Усі команди  нагороджені грамотами, а призери відзначені кубками.

Після конкурсних змагань усі учасники ласували солодощами від організаторів – відділу освіти Жовківської РДА та сектору молоді і спорту. Юні проявляли себе у патріотично-спортивних змаганнях, демонстрували вміння досягати мети і рівнятись на героїв.

Уляна Лащівська.