Головна Культура Відбувся вечір присвячений 201-ій річниці від дня народження Т. Шевченка

Відбувся вечір присвячений 201-ій річниці від дня народження Т. Шевченка

444
0

У приміщенні Львівського Будинку офіцерів № 58 відбувся літературно-мистецький вечір «Шевченко чорний день хотів здолати не зброєю, а словом сіяча», присвячений 201-ій річниці від дня народження Т. Шевченка. Участь у заході взяли колективи відділу культури і туризму Жовківської районної адміністрації, зокрема Народний театр «Кулик» Куликівського Народного дому та фольклорний вокальний ансамбль «Живоцвіт» Народного дому с. Гійча, окремі виконавці — школярі із м. Дублян та смт. Куликова, члени української асоціації письменників Західного регіону,  ліцеїсти і студенти військових закладів.

Члени УАПЗР, культпрацівники із Жовківщини, ведучі Богдан Бовшик і Галина Фесюк – (автор сценарію),  розпочали урочисту частину з історичної довідки про Черкаський край, де народився і виріс Тарас Григорович Шевченко. А  також прочитали авторські вірші про Шевченка. Вони розповіли й про 4 перевидання «Кобзаря» Тараса Шевченка, який вперше вийшов 12 лютого 1840 року. Тоді до нього ввійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до цього видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка. Перевидань Кобзаря за життя Шевченка було чотири.

У четвертому виданні вже  був твір «Розрита могила», написаний від вражень після подорожі Україною 1843 році, і «Невольник», інсценізацію яких глядачам представив Народний театр «Кулик» Куликівського Народного дому (керівник Ірина Цюпка).

— Тарас Шевченко дуже любив народні інструменти: бандуру і сопілку. І вочевидь, ці дитячі Тарасові стежки, які він не раз топтав левадами та дібровами, мотивізували його вірші та поеми музикою природи. У виконанні наймолодших учасників татру Куликівського Народного дому Данилка Курила (сопілка) та Ірини Муц (читання) прозвучали Шевченкові пісні під акомпонемент сопілки, студентка Ольга Марічин виконала соло на бандурі.

— «Малювання, поезія і українська народна пісня – заповнювали Шевченкову душу. Але пісню поет любив над усе, він нею снив, він малював її у своїй уяві словами сердець рідного народу». Поему «Розрита могила» виконала учениця Дублянської школи, переможець конкурсу «Іду до Тебе я, Тарасе» Марта Петренко. А керівник драматичного колективу Жовківського районного Народного дому Наталя Парамонова теж продекламувала твори Т. Шевченка.

У виконанні фольклорного вокального ансамблю «Живоцвіт» Народного дому с. Гійча (керівник Галина Дорош) прозвучало ряд пісень на твори Шевченка.

Завершився вечір піснею «Реве та стогне Дніпр широкий», яку супроводжував ансамбль «Живоцвіт» для усіх учасників вечора. Голова УАПЗР Елла Красноступ подякувала усім учасникам та подарувала колективам книги письменників, твори яких вони можуть використовувати у своїх сценаріях.