Головна Культура Стати спадщиною ЮНЕСКО та туристичним магнітом регіону – плани розвитку заповідника «Тустань»

Стати спадщиною ЮНЕСКО та туристичним магнітом регіону – плани розвитку заповідника «Тустань»

99
0

Тустань як частина всесвітньої спадщини, реставрація, консервація, музеєфікація, розвиток громади на основі туризму спадщини, спроможність прийняти 500 тисяч відвідувачів у 2028 році – такі основні акценти програми Державного історико-культурного заповідника «Тустань» представив директор установи Андрій Котлярчук під час презентації візії розвитку заповідного комплексу на найближчу перспективу.

У планах на наступні 5 років – створення єдиної наукової бази знань про спадщину Тустані та долини села Урич, фіксація пам’яток тривимірним моделюванням, пристосування експозицій до потреб незрячих.

Окрім того, розроблено проєкт створення наметового містечка на території заповідника, а також у планах написання грантової заявки на будівництво стаціонарного візит-центру та концепції облаштування у ньому стаціонарної експозиції.

Одним з найважливіших завдань заповідника – потрапити до переліку пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Зараз колектив заповідника напрацьовує правові рішення для подання заявки на включення пам’ятки до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Саму ж заявку заповідник планує подати до 2026 року», – розповів Андрій Котлярчук.

Не менш важливим керівництво «Тустані» бачить створення нових екскурсійних маршрутів долиною села Урич, веломаршруту через територію заповідника та облаштування на цих маршрутах нових оглядових майданчиків, фотозон.

Традиційно заповідник планує проведення фестивалів, таборів та зустрічей.

Більше  – у ПРЕЗЕНТАЦІЇ програми.

Зазначимо, вкінці минулого року відбувся відкритий конкурс на посаду директора комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Тустань». За рішенням конкурсної комісії управління майно спільної власності Львівської обласної ради уклало з директором заповідника Андрієм Котлярчуком новий контракт терміном на 5 років.