Головна Культура Святкували День Рава-Руської дитячої музичної школи

Святкували День Рава-Руської дитячої музичної школи

554
0

У гості до Станіслава Людкевича

День Рава-Руської дитячої музичної школи в домі Людкевича
почався із виконання Світланою Позднишевою «Valse lente» Ст. Людкевича із «Сюїти танцювальних жанрів».

Об’єднуючим началом всієї програми було докладно ілюстроване дослідження старшої викладачки фортепіанного відділу Лариси Кожушко «Мистецька Рава-Руська у контексті галицької музичної освіти в Галичині в першій половині XX ст.», з якого поетапно постали історичний контекст формування культурних традицій міста, трагічна доля історії родини Левицьких-Крушельницьких, персоналії акторки театру «Руська бесіда» Марії Слободівни, видавця і диригента Ромуальда Зарицького та співачки Євгенії Зарицької, диригента капели бандуристів і співака Володимира Божика, діяльність філії Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Раві-Руській та сьогодення Рава-Руської ДМШ.

Концертні виступи продовжила другокласниця Оленка Підчеха (клас фортепіано викладача Л. Кожушко), виконавши п’єсу В. Барвінського «Телятко» з циклу «Наше сонечко грає на фортепіані». Вона вклала стільки старання й емоцій у виконання, що її фото було би чудовою оздобою для обкладинки цієї збірочки. Її старша колега по класу того ж педагога, четвертокласниця Марта Зінчук дуже зріло і музикально представила «Імпровізацію» Л. Шукайло і твір учениці С. Людкевича Б. Фільц «Карпатський етюд».

Гітарист-шестикласник Віктор Швець (викладач  Богдан Кожушко) з
артистизмом і запалом виконав фольклорну обробку свого наставни-
ка «Ой, чорна, я си чорна» та «Кубинський танець» А. Бельдинського.

Чудовими сюрпризами стали виступи камерних складів. Народний сімейний ансамбль «Кожушки» (Лариса, Наталя і Богдан Кожушки) подарували аудиторії вокальну композицію в супроводі гітари і флейти «Дивний легіт» авторства керівника колективу Б. Кожушка.

Завершив концерт твір композитора-іменинника — «Ноктюрн» С. Людкевича для фортепіанного тріо, де партію скрипки було замінено на флейту. Його представили випускниця Рава-Руської ДМШ, асистент-
стажист ЛНМА ім. М. Лисенка Наталія Кожушко-Максимів (флейта, клас професора А. Карпяка), Світлана Позднишева (фортепіано) та Роксоляна Грушина (віолончель).

Після цього був обмін подарунками: школа отримала в дар двотомник музично-критичних праць С. Людкевича, його монументальний двотомний життєпис, книгу спогадів про галицького корифея, архівні записи виконань його творів на CD, а також чудовий альбом «Соломія Крушельницька: міста і слава». Натомість гості подарували пам’ятний буклет про свою школу і просто вразили розкішними галицькими солодощами, яким би позаздрила б найелегантніша цукерня. Після екскурсії і кросворду, який розв’язували із зацікавленням, друзі з Рави-Руської залишили в пам’ятному альбомі музею записи і вирушили в дорогу до рідного дому.

День Рава-Руської філії вдався на славу: цікавим, мистецьким, вишуканим і пізнавальним! Дякую, що так щиро і креативно відгукнулися на участь у проекті.

 Роксолана Гавалюк, музикознавець,

викладач теоретичних дисциплін у КЗ ЛОР

“Львівський музичний коледж ім. Ст. Людкевича»