Головна Культура Сила держави — в єдності

Сила держави — в єдності

352
0

Акт Злуки, що був проголошений 22 січня 1919 року, історично спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації.

Вперше за 600 років він став реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
Відзначання Дня Соборності сьогодні, вшанування творців Акту Злуки — це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.

22 січня Жовківщина вшановувала День Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.
До районного Народного дому на урочисту академію зійшлися представники районної та міської влад, члени громадських організацій, активна громадськість, учні шкіл. Молитву до Всевишнього за єдину Україну та її народ разом із присутніми промовив о. Лазар (ЧСВВ).

Керівник апарату Жовківської РДА Анна Богуш звернулася до присутніх з вітальною промовою, у якій висловила віру усіх українців, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

До пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та фігури Матері Божої були покладені квіти.Урочистому заходу надали святковості танцювальна композиція за участю дівчаток з хореографічної студії «STAN» (кер. Люся Томак), чудові колядки фольклорного колективу «Джерела Розточчя» (керівник Галина Фесюк), пісні у виконанні солісток Аліни Дем’янець, Юлії Капітан та талановитих гостей з Рави-Руської — вокального ансамблю «Елегія» (на світлині).

День Соборності — це нагадування про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель. Бо лише в єдності дій та соборності душ зможемо розбудовувати Україну, забезпечувати добробут нинішніх і наступних поколінь українців.

Надія БАЙБУЛА.