Головна Культура Тарас Шевченко – виразник дум народних

Тарас Шевченко – виразник дум народних

383
0

У літературі кожного народу, серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко. Він виступив як поет-новатор, приніс із собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство й широчінь тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності. Справедливо Великого Кобзаря – народного мислителя та творця — вважають народним пророком.

У дні вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в приміщенні надбрамної вежі Жовківського державного історико-архітектурного заповідника проходив літературно-мистецький захід, який підготувала завідувач відділу навчально-методичної  та просвітницької роботи Ольга Кузьменко.

Упродовж вечора звучали відомі вірші Кобзаря у виконанні дітей та викладацького складу бандуристок Жовківської школи мистецтв. Важливим моментом заходу стала презентація двох маловідомих картин С. Красицького – родича Т. Г. Шевченка по лінії сестри Катерини, який у свій час проживав у Жовкві.  Ці картини  і портрет Шевченка, який виконав олівцем Ф. Красницький, передав у подарунок  мешканець Жовкви Євген Кочан. Основним змістом наповнення заходу стала малярська спадщина Шевченка, яка вимагає не меншої уваги, аніж його поетична творчість.

Завершився вечір презентацією репринтного (точне відтворення оригіналу зі збереженням оформлення) видання збірки «Три літа» 1967 року Володимиром Геричом,  директором ДІАЗу.

Зоряна ГУМНИЦЬКА