Головна Культура У Львівському історичному музеї представлять виставку «Мистецтво Contra імперії»

У Львівському історичному музеї представлять виставку «Мистецтво Contra імперії»

77
0

У середу, 28 червня, у комунальному закладі Львівської обласної ради “Львівський історичний музей” відкриття виставки «Мистецтво Contra імперії».

На основі пам’яток з колекції Львівського історичного музею науковці музею хочуть нагадати відвідувачам деякі сторінки репресивної політики росії: виселення поляків у Сибір після придушення польського повстання 1863—1864 рр., вивезення українців у табори ГУЛАГУ і на поселення у 1950-х рр., нинішнє вивезення українців у росію, зокрема дітей, з тимчасово окупованих територій.

У першому розділі виставки представлено 10 акварелей та 2 живописні полотна польського художника Юзефа Бьоркмана, на яких зображено поневіряння польських засланців у Сибіру: дорога на Сибір, життя у бараках, трагічні та рідкісні радісні моменти сибірського заслання. 16 рисунків олівцем належать невідомому художнику і об’єднані у серію «З подорожі по Сибіру». На них зображено етапування у Сибір, розпочинаючи від ув’язнення і закінчуючи прибуттям на поселення: подвір’я в’язниці, прощання з рідними, обшук ув’язнених, сутичка з жандармами, переїзд через Байкал, життя у бараку тощо. Пам’ятки походять з колекції Національного музею ім. короля Яна ІІІ у Львові. Протягом 1926—1939 рр. вони експонувалися у «Кам’яниці Корнякта», після 1944 року роботи не виставлялися.

Другий розділ присвячений табірному мистецтву українців, створеному у 1950— 1960-х роках. Це портрети ув’язнених, сибірські пейзажі, вітальні листівки, намальовані у таборах ГУЛАГу та на спец поселеннях художниками-аматорами Дмитром Винничком, Віктором Митарчуком тощо. Серед представлених на виставці пам’яток є вишивки та листи до рідних тощо. Важливо, що пам’ятки надійшли у Львівський історичний музей від самих авторів або через їх родичів у 1990-х роках завдяки активній пошуковій діяльності музейних працівників. Окремі з них експонувалися у відділі Музей визвольної боротьби України.

Надзвичайно драматичний третій розділ, у якому за допомогою мультимедійних засобів показано вивезення українських дітей на територію російської федерації. Це ще раз підкреслює продовження репресивної політики росії, яка намагається не тільки фізично знищити цвіт української нації у жорстоких боях на фронті, а викрадає дітей, щоб виростити з них майбутніх яничарів.