Головна Культура У Львові відкрилася виставка ковальського мистецтва народного художника України Олега Боньковського

У Львові відкрилася виставка ковальського мистецтва народного художника України Олега Боньковського

125
0

У Національному музеї у Львові імені А. Шептицького відкрилася виставка творів Олега Боньковського – легендарного львівського митця, основоположника школи мистецької обробки металу, відомого у світі представника українського художнього ковальства.

Олег Боньковський є митцем-педагогом, засновником кафедри художнього металу Львівської національної академії мистецтв, учасник престижних ковальських симпозіумів в Україні, США та країнах Європи.

До експозиції увійшли твори сакрального мистецтва, інтер’єрні і екстер’єрні вироби, виконані у естетиці старовинного українського ковальства, а також фотографії впізнаваних мистецьких творів, які стали частиною архітектури Львова, міст України та світу.

Привітали художника чисельні гості, друзі, митці, діячі культури, музиканти.

“Мені було цікаво, що автор думає, коли він кує ці хрести, коли творить. Пан Олег для кожного хреста мав свою ідею. Ось і постали такі чудові твори, – сказав Митрополит і Архієпископ Львівський Української Греко-Католицької Церкви Ігор Возьняк. – Це залізо милує не тільки людські очі, а й захоплює людський дух. Перед кожним хрестом можна довго стояти і роздумувати”.

Про творчий шлях Олега Боньковського розповів арткуратор виставки, професор Львівської національної академії мистецтв, доктор мистецтвознавства Ростислав Шмагало.

“Ковальство тисячоліттями гартувало дух і свободу усіх народів. Ця сила давнього ремесла у вищій формі мистецтва докотилася і до нашого часу. Львів, який багатий на архітектурний метал, мабуть, входить в п’ятірку кращих міст України у цій галузі, – підкреслив Ростислав Шмагало. – Так сталося, що у середині 20-го століття ковальство майже на півстоліття зникло з ремісничої і мистецької арени. І у 70-80 роках почався європейський рух відродження галузі ковальства. І один з перших на наших землях став до молота Олег Боньковський, випускник кафедри скла. Олег спочатку робив експерименти з металом і склом. А потім, відчувши силу і можливості кованого заліза, різко змінив свою творчість”.

Ростислав Шмагало зазначив, що у виставкових виробах можна прослідкувати традиції українського народного мистецтва, побачити найдавніші техніки, різдвяну і гуцульську естетику.

“Складається враження, що цей метал він розігріває своєю душею і творить мистецькі чудеса, – вважає голова правління Львівської обласної організації Національної спілки художників України Ігор Гавришкевич. – Оці традиції ковальства свого часу були дуже поширені серед українського козацтва. Таке враження, що цей козацький дух живе тепер в Олега Боньковського”.

“Сьогодня для мене найщасливіший день. Завжди мріяв, що у цей день біля мене будуть моя дружина і мої сини, – каже народний художник Олег Боньковський. – Ковальство – це непізнана річ. Її можна постійно вдосконалювати. Я іду слідами старих ковалів, один з яких сказав: добрий коваль повинен робити з заліза те, що жінка робить з тіста. Дуже радий, що маю стільки поціновувачів такого древнього ремесла як ковальство”.

З відкриттям персональної експозиції Олега Боньковського привітали депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька і Святослав Шеремета.

“Це надзвичайно гарна виставка одного з найвідоміших ковалів України і світу. Подія присвячена творчому шляху майстра і підводить підсумок його 80-річного ювілею. Сподіваюся, що художник продовжить свою творчу діяльність і створюватиме нові шедеври. Рекомендую усім прийти і побачити прекрасні зразки українського ковальства”, – зазначив Святослав Шеремета.

Виставка, яка представлена у головній будівлі Національного музею за адресою м.Львів, просп. Свободи, 20, триватиме до 5 листопада.