Головна Культура У Нагуєвичах презентують мистецьку колекцію графа Владислава Тарновського

У Нагуєвичах презентують мистецьку колекцію графа Владислава Тарновського

117
0

У п’ятницю, 19 травня, у Державному історико-культурному заповіднику “Нагуєвичі” до Міжнародного дня музею відбудеться благодійна презентація “Скарби графа Владислава Тарновського з палацу у селі Вороблевичі”.

Як розповів директор заповідника Богдан Лазорак, презентація пов’язана із новими музейними відкриттями про незнану в українському музеєзнавстві колекцію графа Владислава Тарновського, яка не тільки популяризувала Дрогобиччину, але й була відомою на цілий світ.

«Розмовлятимемо передовсім про унікальну мистецьку колекцію графа, яка зберігалася у Вороблевичах, а саме рідкісні картини італійських художників 15-18 ст.,
Водночас матимемо до уваги рідкісний спогад Івана Франка про письменницьку діяльність графа Тарновського та його власну поему “Урицький пустельник” та “Кропивник”, пов’язаних із мандрівкою графа до Урича та Нового Кропивника, які також вплинули на творчість Франка.

Також йтиметься і про особисті приїзди та товариство відомого художника Артура Гроттгера до Вороблевицького палацу. Згодом разом помандруємо унікальним описом цього палацу авторства Агатона Гіллера 1875 року, зокрема реконструюємо мистецькі будівлі і маєтності з парком, які варварськи були знищені», – зазначив Богдан Лазорак.

Початок заходу – 12.00.