Головна Культура В дев’яте проходив фестиваль з нагоди 124-ї річниці від дня народження Євгена...

В дев’яте проходив фестиваль з нагоди 124-ї річниці від дня народження Євгена Коновальця

414
0

«…У боротьбі народ перетворюється на націю» – такі важливі слова колись сказав справжній український патріот, борець за волю нашої держави, щирий українець і великий чоловік – полковник Євген Коновалець,  ім’я якого живе крізь призму десятиліть у серцях і душах наших громадян. Культурна пам’ять про наших героїв, сподвижників, геніїв визвольного руху минулого і сучасності є однією із важливих складових національної свідомості кожного українця. Поряд з цим, вона є способом інтелектуальної боротьби за право нації на власне самовираження у своєму унікальному історико-культурному, соціальному та духовному просторі. Під цікавим лейтмотивом «Інтелект та зброя» (протягом трьох днів) з 12-14 червня вже вдев’яте проходив  всеукраїнський фестиваль у с. Зашкові з нагоди 124-ї річниці від дня народження велета-патріота визвольного руху українського народу у ХХ ст. Євгена Коновальця.

Цьогорічній Зашківський фестиваль, як і кожного року, по-своєму зачарував публіку власною унікальністю. Підтвердженням цьому стала патріотична атмосфера на березі Берекавиці, де зібралось чимало щирих українських сердець, котрі прибули з усіх куточків нашої держави. Багато молоді, дорослі і діти – усі на часі державної потуги у своєрідний спосіб виявили патріотичну волю та прибули на захід, аби відчути його дух.  Україна за попередній рік пережила досить багато подій, які навіки закарбувались у свідомості та серці кожного з нас: Майдан, війна (яка триває дотепер), революція. Вони залишили нам смуток, печаль, сльози та разом із цим подарували надію на світле майбутнє, наснагу до боротьби за волю та скріпили перли української національної свідомості та історичної пам’яті. А фестиваль у Зашкові став місцем, де люди змогли пройти цей «місток пам’яті» між минулим і сучасним: від шляхів борні Євгена Коновальця — до боротьби сучасної та пошанування нових Героїв України.

Насичена трьохденна програма зробили  фестиваль справжнім комплексним дійством, де можна було посмакувати як духовну та інтелектуальну їжу, так і насолодитись розвагами та культурним відпочинком. Різного роду атракції, широка концертна програма, спортивні забави, веселий ярмарок та велике наметове містечко – створили картинку з іншого виміру, де веселиться щира українська патріотична душа. Там де, кожен зміг заглибитись у суть історії, згадати своє славне коріння, відкрити в собі щось нове. Послухати хорошу українську музику та відпочити від буденності та складної ситуації в країні. Дізнатись корисну інформацію від військовиків та військових медиків. Відвідати святковий ярмарок та поринути в його патріотичний колорит. А найважливіше – на кілька днів перенестись у типовий український світ: де салютує гармата, козаки варять куліш; де переплелись запахи різних смаколиків зі столу щирого українця, розбавлені мелодією української пісні та притрушені крихтами талантів наших майстрів (кухарів, художників, різьбярів та ін.). Ковток цього оригінального коктейлю скуштували і журналісти ра-йонного часопису «Відродження» та віднайшли у ньому найбільш цікаві інгредієнти.

Цікаво представили свою продукцію зашківські кашовари Іван Новик та Богдан Синявський. Справжній автентичний куліш, приготовлений по-зашківськи, був настільки смачним, що після його куштування уже інші страви, навіть це неймовірне різнобарв’я смаколиків, від якого розбігалися очі, втратили наше зацікавлення. А ще молоді хлопці поділилися своїм рецептом і пригостили квасом власного виробництва.

Майстри зі Львова пані Галина та пан Андрій уже не вперше приїжджають на фестиваль. Цьогоріч вони завітали з майстром-класом по графіці та малярству. Цікавих та охочих біля них зібралося чимало. Адже не щодня ми можемо спробувати себе у такому промислі.

Цьогоріч на фестини у Зашків завітало чимало майстрів із Косівщини Івано-Франківської області. Це і сировари, і майстри виробів ручної роботи.

Пан Мирослав сироварством займається ще з дитинства. Цю майстерність йому передали батьки. На фест він привіз п’ять видів сирів. Це бринза гуцульська, сири звичайний, звичайний солодкий, класичний та з приправами. Окрім сирів, п. Мирослав пропонував охочим натуральний рідкий мед і свіжу вишню з медом.

А от Юрій пропонував годинники в дерев’яному оригінальному обрамленні. На виготовлення одного годинника у нього йде два-три дні. Годинники індійського виробництва більш якісніші ніж китайські, тому попит на них більший. Дерево на виріб сам підбирає, переважно це коріння відповідних дерев.

Волонтерська організація з м. Дублян зацікавила присутніх на молодіжному фестивалі виробами ручної роботи. Дівчатка — Олександра, Анна та Анастасія — пропонували ляльки-мотанки та ляльки-травнички. А ще ангелики – обереги для домівок. Під час роботи вони відмовляють спеціальну молитву за нашу неньку-Україну, і тоді  виріб збагачується доброю енергетикою. Адже, коли вони дають дітям свої ляльки-травнички, то дітвора одразу заспокоюється. Також дуже багато оберегів школярки виготовляють від усяких злих сил. Усі кошти, зібрані за свої вироби, віддають на потреби воїнів.

Варто описати проходження тренінгу з домедичної допомоги.
Основне завдання лікарів, серед яких Роман Потежний та Євген Куліков (фельдшери), Василь Пель (водій) та Ярослав Пилипець (зас-тупник директора центру медицини катастроф), полягало у навчанні людей, не причетних до медицини, у наданні першої медичної допомоги, тієї, що найбільш цінна. Як зауважив Ярослав Пилипець, чим раніше надана медична допомога, тим більше є шансів врятування потерпілого, тут спрацьовує правило «золотої години». Бригада навчала усіх охочих, як правильно зупиняти кровотечу, провести серцево-легеневу реанімацію та ін.

Тих, хто кохається в літературі, зацікавили патріотичні посиденьки, де молоді автори читали свої вірші про сьогодення. З книги «Відлуння серцевих громовиць» було прочитано декілька віршів про майдан, про війну, про молодь та ін. Усі з особливим захопленням вслухалася в рядки кожного вірша, мабуть, уявляючи кожний епізод поезії, що лунала з вуст молодих читців.

Досить цікавими та корисними для громадськості були навчання курсантів Академії сухопутних військ України (м. Львів), які надавали консультації щодо видів зброї та вибухівки, охочі могли попрактикувати у збірці та розбірці АК-47, пістолетів, огля-
нути кулемети, снайперські гвинтівки. До речі, бажаючих було чимало. Могли й відвідувачі отримати консультацію військовиків із вибухівок, їх призначення, будови та класифікації, принципів встановлення та дії. Тут, в основному, цікавились юнаки та старшокласники, майбутні захисники України. Варто згадати, що був встановлений і облаштований тир, де любителі екстриму могли помірятись снайперською майстерністю стрільби із пневматичних пістолета та рушниці, а додатковим бонусом були мішені із зображенням Януковича та Путіна. Саме їх охоче розстрілювали наші молодці.

Особливого забарвлення та доповнення до загальної композиції свята додала урочиста частина дійства, на якій своїми дзвінкими голосами помилували слух глядачів фольклорні колективи м. Жовкви. Саме вони у виконанні патріотичних пісень зуміли донести справжню значущість цього фестивалю. А чудові тематичні відеоролики на великому екрані про події сучасності стали гідним підкріпленням ідеї культурно-масового заходу. По завершенні пісенної частини, відбулось урочисте відкриття фестивалю за участі представників влади – голови Львівської ОДА Олега Сенютки, заступника голови ОДА Андрія Корната, голови Жовківської РДА Надії Щур, голови Жовківської РР Тадея Швая, народного депутата Володимира Парасюка та інших депутатів обласної та районної рад. Вони по-своєму наголошували на значущості та неабиякій актуальності Зашківського дійства в контексті національно-духовного розвитку молоді та свідомому збагаченні громадськості в подальшому проєвропейському рості. Зокрема наголошували на аспектах культурно-історичної пам’яті та патріотичному вихованні нації на прикладі проведення таких заходів. Окремий акцент було зроблено на мотиві цього фестивалю, а саме на його інтелектуально-культурному чиннику, як фундаменті боротьби нашого народу в такий нелегкий для українців час — несправедливої війни проти російського окупанта.

Своє слово привітання донесла учасникам голова Жовківської РДА Н. С. Щур та висловила подяку організаторам та усім дотичним до цього дійства, а саме Львівській обласній державній адміністрації та структурним підрозділам Жовківської РДА, депутатам Жовківської районної ради Ігорю Іванюрі, Роману Брезіцькому, голові Зашківської сільської ради Оксані Чекайло, зашківчанам – Ігорю Вею, Юрію Кушніру, Анатолію Мірзоєву, ТоВ «Аванс Проф», Жовківському ДЕДу, ДП Жовківське лісове господарство, ПП «Росана» та усім, хто відповідав за безпеку, водопостачання.

Далі концертну програму продовжили відомі українські виконавці та гурти. Свої патріотичні пісні подарували публіці Віктор Винник,
вокальний колектив «Кому вниз»,  гурт «Мері» та інші. А у неділю, вже на закритті фестивалю на території подвір’я історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця в с. Зашкові відбулося святкове Віче з нагоди 124-ї річниці від дня народження Євгена Коновальця. Віддати шану по праву великому українцю, полковнику Євгену Коновальцю зібрались люди різного віку, професій та посад. Таким було завершення дійсно грандіозної події в житті Зашкова, району та області.

Ми пам’ятаємо наших героїв, тодішніх і теперішніх, і саме це дає нам силу бути українцями, творити сильну державу в українському, патріотичному товаристві, в такій духовній русинській атмосфері, яка витала у ці дні в с. Зашкові.

Віталій СЛУКА,

Зоряна ГУМНИЦЬКА,

Наталія САЛАМАХА.