Головна Культура В Дублянах відбулася презентація книжки «Йосип Олеськів. Життя і діяльність»

В Дублянах відбулася презентація книжки «Йосип Олеськів. Життя і діяльність»

439
0

Він повернувся, і його гостинно прийняли

У рамках проету «Стежками Йосипа Олеськіва» у Львівському національному університеті, що у місті Дублянах,
відбулася незвичайна презентація книжки «Йосип Олеськів. Життя і діяльність». Оскільки викладачі глибоко дослідили  науковий доробок у галузі ботаніки і агрономії  свого колеги, який від 1888 р. до 1901 р. працював у цьому закладі, що тоді іменувався Вищою рільничою школою.

Відкрив презентацію ректор ЛНАУ, академік Володимир Снітинський. Він сказав, що Йосип Олеськів повертається до університету і розкрив значення наукового доробку доктора Йосипа Олеськіва. Далі модератор заходу керівник підрозділу організації виховної роботи пані Оксана Качмар надала слово упоряднику і співавтору цієї книжки Зіновію Яворівському. Він розповів, як створювалася  книга, розкрив життя і діяльність Йосипа Олеськіва і його вплив на сьогодення. Кандидат історичних наук, дійсний член НТШ Іван Сварник наголосив на  проблемах  еміграції української інтелігенції Галичини. Про фенологічні дослідження доктора Й. Олеськіва доповіла викладач ЛНАУ кандидат наук пані Марія Павлюх. А кандидат історичних наук доцент кафедри  гуманітарної освіти ЛНАУ Андрій Копитко розказав про  його праці в галузі ботаніки і в агрономії. Цікаву доповідь «Йосип Олеськів, як професор Вищої рільничої школи в Дублянах» виголосила кандидат історичних наук директор Наукової бібліотеки ЛНАУ пані Любов Пинда. На завершення виступив чи не найстарший учасник презентації Юрій Токарський. Він захоплююче  розповів про історію ЛНАУ, а З. Яворівський подякував йому за надані цікаві матеріали до книжки.

Зіновій ЯВОРІВСЬКИЙ

P.S. Велика дяка ректору  ЛНАУ Володимиру Снітинському і його колективу за добре організовану і проведену на високому науковому рівні презентацію.

На світлині: учасники презентації: Оксана Качмар, Любов Пинда, Іван Сварник, Зіновій Яворівський, Марія Павлюх, Юрій Токарський, Андрій Копитко.