Головна Культура В Народному домі м. Жовкви відбулася Урочиста Академія

В Народному домі м. Жовкви відбулася Урочиста Академія

363
0

Чи потрібні державні свята? Вочевидь, так, особливо в час, коли Україна фактично перебуває в стані війни, і її воїнам потрібна, крім матеріальної, ще й моральна та духовна підтримка. Саме державні свята виконують найбільшу патріотичну й об’єднуючу функцію.

Одним із знаменних для українців є святкування Дня Конституції України. Нагадаємо, Основний Закон ухвалили 28 червня 1996 року, народні обранці працювали у сесійній залі Верховної Ради всю ніч, яку потім назвали «конституційною». Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Згідно з Основним Законом, Україна – суверенна і незалежна, соціальна і правова, унітарна держава, її територія в рамках існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Із нагоди 19-ї річниці Конституції України в Народному домі м. Жовкви відбулася Урочиста Академія. В залі зібралося чимало запрошених: представники всіх гілок влади Жовківщини, зокрема голова райдержадміністрації Надія Щур, голова районної ради Тадей Швай, міський голова Петро Вихопень, керівники структурних підрозділів РДА, працівники освіти, медицини, військові, ветерани, духовенство, правоохоронці, творча та освітня інтелігенція району тощо.

Відкрила урочисто захід Оля Гель, лауреат міжнародних конкурсів, піснею «Україна». Святкування розпочали з хвилини мовчання за тими, хто віддав життя за Україну, й, на жаль, не дожив до цього дня. Прозвучав Державний гімн України.

Із вітальною промовою виступила голова Жовківської районної державної адміністрації Надія Щур, котра зробила наголос на історичному походженні Конституції України. Події в Україні показали, що Основний Закон сам по собі не дає гарантій на достойне життя. Гарантовані нею права та свободи можливі за однієї умови – коли в країні панує порядок і працюють закони. Успішний розвиток України можливий лише тоді, вважає Надія Степанівна, коли кожен із нас усвідомить свою особисту відповідальність за її долю та буде дотримуватися Основного Закону України. Відзначаючи 19-ту річницю з дня прийняття Конституції, голова РДА побажала наснаги та сил для нових звершень, благополуччя, успіхів у всіх починаннях, добра та віри у нашу спільну перемогу.

Гарним довершенням урочистостей був концерт за участю вокалістки Ліліани Раврух та Ореста Цимбали, артиста Львівської філармонії (на світлині), автора проекту «Повстанське танго». Це співак із задушевним тембром голосу, пісенне виконання котрого проникало глибоко в серце. Звучали пісні, від початку й до кінця пройняті любов’ю до України, патріотичні твори. Присутні щиро аплодували акторам, адже в Жовкві ще не звучали пісні у стилі ретро. До речі, Орест Цимбала вперше виступав на нашій сцені.

Святкування Дня Конституції України цього року особливо актуальне, це вже не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші предки відстоювали права на свою свободу, а сьогодні наші брати знову захищають суверенітет і цілісність нашої країни. Для кожного свідомого громадянина День Конституції – це подія, з якої, власне, починається існування держави.

Зоряна Лихолат.