Головна Культура В Зашкові відбулись вечорниці по-сучасному

В Зашкові відбулись вечорниці по-сучасному

470
0

Попри зусилля пасивного дозвілля серед молоді та байдужості у суспільстві, сумних подій у державі, звичаї українського народу не вмирають, а набувають все нових форм. Одним із прикладів такої невмирущості традицій нашого народу є звичаї напередодні Дня св. Андрія. Свій вогник у всеукраїнське багаття народних звичаїв додали також зашківчани.

Вечорниці в Зашкові на сцені Народного дому підготувала місцева молодь разом із завідувачем Оксаною Макар. На сільській сцені виступали місцеві театральні аматори. Напередодні вони мали «генеральну» репетицію у готельно-ресторанному комплексі «Колиба «Берекавиця»» перед гостями з Києва.

Цей виступ молоді був живим та сучасним. Активісти закцентували більше не на тому, як було колись, а як ці традиції виглядають тепер. Тож порушили злободенні сільські теми у зустрічі двох кумась – Оксани Макар та Уляни Пилюх. Кумасі згадали і про «біду в Народному домі» стосовно крадіжки системи опалення та музапаратури влітку цього року, і місцеві плітки, і загальнодержавні переживання. Незмінна господиня крайньої хати Уляна Пилюх гостинно прийняла і цьогоріч парубків та дівчат на вечорниці, навчила пекти калиту, поділилась досвідом, як було колись, пригадала, як закохалась на цій сцені кілька років тому одна зашківська пара, яка недавно стала сім'єю. А дівчата розвеселили її піснями, нащебетали нових пліток, поворожили пшеницею, горіхами, кописткою, чоботами, тарілками, разом з хлопцями пожартували у коломийках та затанцювали, залучивши і молодь зі залу.

На сцені молоді театрали також відтворили уривки  зі «Сватання на Гончарівці» зі Стецьком, Уляною, Алексієм та Одаркою (Маркіян Ненчук, Софія Лопатка, Максим Мотник та Оксана Макар) та з «Наталки Полтавки» з Возним та Наталкою (Олегом Качором  та Мартою Мартяк).

Дали собі раду активісти підготувати вечорниці навіть без допомоги у музичному супроводі, адже посада музкерівника в Народному домі поки що вакантна, тож молодь співала соло, акапельно у дуетах, разом хоровим співом, під музичний супровід на фортепіано однієї з учасниць Тетяни Кобрин, під фонограми та бренькання бубонців. У підготовці деяких номерів допомагала музкерівник Зашківської школи Віра Кобрин.

Звичайно, як наголосила завідувач Народного дому Оксана Макар: «Адріївські вечорниці – це лише ігри-забави, що збереглись як народні традиції. Але маємо пам’ятати, що лишень у Бога можемо вблагати добру долю». Натомість за небайдужість, активність, гарну постановку глядачі дякували молоді гучними оплесками.

Олеся Пастущак.

Світлина автора.