Головна Культура У Львові відбулось вручення представникам церков Сертифікатів, які підтверджують їх внесення до...

У Львові відбулось вручення представникам церков Сертифікатів, які підтверджують їх внесення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

301
0

Шановні жовківчани, радий повідомити Вас, що 13 грудня, у Львові відбулось урочисте вручення представникам церков Сертифікатів, які підтверджують їх внесення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на якому Жовківський район представляла наша делегація, у складі керівника відділу культури та туризму  РДА Степана Кунинця, директора Державного історико-архітектурного заповідника м. Жовкви Володимира Герича, настоятеля церкви Святої Трійці у м. Жовкві отця Василя та настоятеля церкви Святого Духа у с. Потеличі отця Романа.

В урочистостях взяли участь заступник Міністра культури України Віктор Балюрко,  голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало, заступник голови ОДА Ірина Романів, представники українсько-польської робочої групи та інші. Сертифікат-оригінал та представницький Сертифікат заступник Міністра культури України Віктор Балюрко вручив представникам 8-ми церков Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей України. Зокрема, до об’єкту «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат» увішли церква Святої Трійці у м. Жовкві та церква Святого Духа у с. Потеличі Жовківського району.

«Це, безумовно, велике свято не лише для Львівщини, але й для усієї України. Я пишаюся, що в нас є такі пам’ятки сакральної архітектури. Робота над цим проектом тривала чотири роки і сьогодні ми відзначаємо добрий результат – «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат» внесено до Списку світової спадщини, – сказав у вітальному слові голова ОДА. – Я щиро дякую усім, хто долучився до цієї нелегкої справи. Однак ми повинні розуміти, що це лише початок роботи. Внесення до Списку ЮНЕСКО це не тільки престижно, це ще й велика відповідальність, адже перед нами стоїть ряд зобов’язань, які ми повинні виконати», – зауважив Олег Сало та нагородив Подяками голови ОДА учасників робочої групи.

Своєю чергою, заступник Міністра культури України Віктор Балюрко висловив глибоку вдячність колегам та гордість за Україну: «Незважаючи на велику кількість унікальних пам’яток в Україні, до недавнього часу тільки 5 об’єктів було внесено до Світової спадщини. Тепер нам вдалось залучити ще один об’єкт «Дерев’яні церкви польських та українських Карпат». Це спільна робота двох держав, і сьогодні ми маємо визнання на світовому рівні», – сказав Віктор Балюрко. Також він вручив Почесні грамоти Міністерства культури України учасникам робочої групи.

Щодо Жовківського району, то за наповненням історико-архітектурних пам’яток він посідає друге місце після м. Львова. Тут знаходиться 187 пам’яток архітектури, в тому числі, національного значення – 97, місцевого – 90. Серед них, у м. Жовкві: пам’яток національного значення – 57, місцевого  – 22; у м. Раві-Руській: пам’яток національного значення – 7, місцевого  – 22; у м. Дубляни: місцевого  – 10; у населених пунктах: пам’яток національного значення –  33, місцевого  – 36.

Наші терени багаті своєю історичною, архітектурною спадщиною, традиціями та культурними надбаннями. Ми берегтимемо і примножуватимемо наші надбання, адже Жовківщина – перлина Розточчя, регіон, про який знають не лише в Україні, але й у світі.

Голова Жовківської РДА

Степан Ціолковський.