Головна Культура Як виглядає матеріально-технічна база закладів культури, бібліотек-філій Жовківського району сьогодні

Як виглядає матеріально-технічна база закладів культури, бібліотек-філій Жовківського району сьогодні

676
0

Наш край —  духовна скарбниця та благодатна нива для мистецтва, спорту й туризму

Культура — це життєва сила суспільства: його  історія, традиції, мистецтво, самобутність народу. Саме вона — це живий процес, який постійно рухається, розвивається, видозмінюється. Культура є важливою частиною життя кожної людини та суспільства в цілому.

Важко сьогодні уявити світ без спорту та культури. Кожний народ має своїх видатних спортсменів і, звичайно, артистів.  Наш  Розточанський  край має чим дивувати як у галузі культури, так і спорті, зокрема, і в туризмі. Неповторна краса сіл та містечок щороку манить туристів…

Днями ми мали нагоду поспілкуватися з керівником відділу культури, молоді та спорту Жовківської РДА Ольгою КАЛИНОВСЬКОЮ.

— Ольго Леонідівно, для Вас цей напрямок роботи, мабуть, не є новим. Адже до реорганізації  Ви працювали в галузі спорту  та молоді. Сьогодні у Вашому підпорядкуванні ще й культура. Розкажіть, будь ласка, що вдалось уже зробити за два місяці?

— Перш за все я познайомилась із колективом, адже він чималенький. Вивчила особливості структури галузі. Будучи на місцях, я зрозуміла, що дуже багато залежить від керівника того чи іншого підрозділу. Якщо людина ініціативна, творча, має хорошу співпрацю з місцевою владою, церквою, школою, з активними громадянами села, то і заклад культури чи бібліотека знаходяться в належному стані.

Сьогодні налагоджена  співпраця з місцевими радами. Хотілося б відзначити, за  останні роки місцева влада суттєво допомагає у  покращенні матеріально-технічної бази як закладів культури, так і бібліотек-філій. Щоправда, проводячи аналіз  фінансування галузі культури десятирічної давності, можна зауважити, що в  основному воно йшло на оплату праці працівників, а не на покращення бази в загальному. Останні роки працівники як закладів культури, так і бібліотек, щоразу пишуть мікропроекти на виділення коштів з обласного бюджету. Проте, якщо позаминулого року 7 об’єктів фінансувалися за кошти області, то з 13 об’єктів, які були подані 2019 року, на жаль, лише на один проект  вдалось залучити кошти. Але, незважаючи ні на що, хочеться відмітити, що цьогоріч, завдяки розумінню і прихильності районної влади, фінансування низки проєктів буде здійснюватися на
місцях. Це, зокрема, придбання обладнання для Староскварявського НД, заміна підлогового покриття в НД с. В’язови, перекриття даху в Рава-Руській музичній школі та Жовківській школі мистецтв. В галузі спорту — 5 проєктів пройшло, але потенційних переможців є тільки три. З певних причин проєкт Деревнянської ініціативної групи, без підтримки як району, так і місцевої влади, не отримав фінансового підтвердження.

— Як виглядає матеріально-технічна база закладів культури, бібліотек-філій району сьогодні?

— У загальному, якщо аналізувати, матеріально-технічна база багатьох закладів культури, бібліотечної системи є такою, яка бажає бути кращою. Є багато роботи з кадрами. Адже перед закладами культури, спорту, бібліотечної системи, позашкільних закладів стоїть питання реформування, тому що ми усі йдемо до об’єднання. Децентралізація стане тим лакмусовим папірцем, що визначитиме: яка доцільність існування того чи іншого підрозділу, перебування тої чи іншої людини на даній посаді. Маємо досвід багатьох ОТГ, які призупинили діяльність того чи іншого закладу. Тому я звертаюся до своїх підлеглих: працюйте на свій імідж. Найпростіше знищити, ліквідувати той чи інший заклад. Нам необхідно розуміти, що в майбутньому нас чекають кардинальні зміни.

— Чи цікавиться молодь сьогодні культурою, чи, може, більш тяжіє до спорту?

— Думаю, молода людина з активною громадською позицією, людина яка хоче пізнати світ, цікавиться і спортом, і мистецтвом, і культурою, і політикою тощо. Відрадно, що в останні роки в громаді Жовківщини є люди молоді, ініціативні, які виросли з учнівського самоврядування. Знають, що хочуть, беруть активну участь у будівництві нашої української держави. Вони безпосередньо бачать себе і в керівництві майбутніх ОТГ, і є тим креативом своїх населених пунктів.

Ми співпрацюємо з ними, залучаємо до різних заходів, користуємось їхнім потенціалом. Сьогодні серед тих, які працюють у нашій галузі культури, спорту, є дійсно багато молодих, ініціативних. Багато музикантів, поетів, спортсменів, які прославляють нашу Жовківщину, є нашою гордістю.

Нашими спеціалістами розроблена ідея саме завдяки тим молодим людям, громадським активістам працювати в напрямку підвищення активності молоді в майбутніх ОТГ. Цілий цикл таких тренінгів серед активної молоді, що стосується пошуку ідеї, написання проектів, активності в громаді, передбачаємо провести в найближчому майбутньому в тих населених пунктах, які стануть центрами ОТГ.

— Можете поділитися, чим будете дивувати нас, жовківчан. Які проєкти будуть втілені найближчим часом?

— Ми проводимо заходи згідно з календарним планом. Шкода, що оця ситуація, яка слалася в нашій країні та в цілому в світі, вплинула на заходи,  які планувалися. Сьогодні все перенесено на невизначений термін.

Ще в січні-лютому нам вдалось провести низку заходів. Так, нещодавно ми відзначили 35-річчя вокального ансамблю «Журавка»,  провели спортивні змагання серед ветеранів, завершили чемпіонат з міні-футболу, провели шаховий дитячий турнір пам’яті воїнів-афганців. Також у кінці лютого була переатестація народних колективів. 15 з них підтвердили звання “народного”, а 2-м присвоєно — це хор Народного дому с. Крехова «Дзвони» і вокальний ансамбль «Коралі»  Народного дому смт. Куликова.

У планах є розробити промотур у Жовкву від області представників туристичних фірм. Видання детальної топографічної карти  табору «Росинка» та навколишніх територій  дозволить залучити сам табір, його можливості для проведення змагань зі спортивного орієнтування. Ці змагання будуть як районного масштабу, так  обласного і всеукраїнського. Працюємо над книгою пам’яті, де будуть включені усі Герої Жовківщини, новітні Герої, воїни АТО-ООС, а також ті, які загинули на Грибовицькому сміттєзвалищі. Ця книга найближчим часом буде видана.

— Чи пішло на користь громаді Жовківщини об’єднання двох відділів, на Вашу думку?

— Сьогодні ще складно про це говорити. Пройшло дуже мало часу. Я, як керівник, на даному етапі, відповідаю за великий  об’єм роботи. Попри це, працювати  цікаво. Зовсім інший рівень можливостей. Про користь чи не користь можна буде говорити згодом. Щоденно відкриваю для себе щось нове. Це спілкування з людьми, які передбачають в майбутньому більш тіснішу співпрацю; реалізація нових  ідей тощо.

— Що б Ви побажали читачам інформвісника?

— Здоров’я, перш за все, не втрачати надії, працювати над собою. У недалекому майбутньому з новими силами, з ідеями творити для своїх щось нове, цікаве, неординарне. Звичайно,  залишатися  активними громадянами своєї країни, своєї громади, населеного пункту. І не дивлячись, які перепони перед нами стають, вірити в себе, в людей, вірити в нашу державу Україну.

—  Дякую за бесіду.

Зоряна ГУМНИЦЬКА