Головна Спорт В Жовкві відбулася відкрита першість із шахів

В Жовкві відбулася відкрита першість із шахів

363
0

Змагання на різні смаки

Шахи здавна були улюбленою грою жовківчан. В останні роки цією грою захоплюється все більше і більше людей. Відрадно, що позмагатись у шахи прагне молодь і зовсім юні.

Чемпіони і призери відомі

За сприяння Жовківської міської ради і Жовківського ШШК «Дебют» в чудовому залі Жовківського районного відділу освіти відбулася відкрита першість м. Жовкви із шахів.

31 спортсмен із міст та сіл Жовківщини змагався у цікавих і напружених змаганнях. У категорії початківців перемогу здобув Богдан Славич, другим
став Ілля Звір, і на третій сходинці розташувався Маркіян Башталига (всі з смт. Куликова).

Переможці турніру, а також Назарій Рутковський, Анастасія Фрис та Дем’ян Башталига виконали IV спортивний розряд. Варто сказати, що шаховий клуб «Дракон» у смт. Куликові під керівництвом П. Лесика працює не так давно, а вже є перші успіхи.

У турнірі чотирирозрядників перемогу святкував Артем Федорович (с. Равське), котрий підвищився в класі, другими призерами стали Святослав Дзюнька (м. Жовква) та Дем’ян Гук (с. Сопошин).

У змаганні третьорозрядників за додатковими показниками перемогу здобув 8-річний Остап Гах зі Жовкви, а другим став Максим Іванов (м. Жовква). Третє місце посів равчанин Маркіян Сало.

Нагородами були відзначені дівчата — Анастасія Фрис, Яна Ястремська, Соломія Гах — та наймолодші, 7-річні Данило Дацко, Михайло Бронніков і Матвій Устяк.

Щира подяка Андрію Мазану, секретарю Жовківської міськради, який впродовж останнього року приділяє належну увагу розвитку шахів у Жовківському районі.

Виховують шахістів-патріотів

13 жовтня за сприяння ВП ГО «Українська національна самооборона» (керівник Володимир Рудий), КП «Рава-спорт для всіх» (Ю. Горечий) Жовківський ШШК «Дебют» організував дитячий шаховий турнір «Равська осінь», присвячений Дню захисника України та ветеранам армії УПА. Розпочався він підняттям українського прапора під звуки нашого славня
та виконанням молитви з участю священнослужителя.

У турнірі взяли участь 32 юні шахісти, які вели суперечку в чотирьох категоріях. Змагання відбувалися у центрі патріотичного виховання Рава-Руського РМС, на березі чудових озер, що створило сприятливу атмосферу стосунків між юними спортсменами.

У турнірі дівчат перемогу здобула Соломія Гах (м. Жовква), призерами стали Юліана Віхоть та Олеся Віхоть (м. Рава-Руська). Серед початківців впевнену перемогу здобули Роман Николів і Устим Дужий (м. Рава-Руська), які набрали по 7 очок із 8, що дало їм можливість виконати IV спортивний розряд. Також норматив IV розряду підкорився наймолодшому учаснику Данилові Дацку (с. Зашків), який набрав 6 очок і посів третю сходинку. Найчисельнішим був турнір чотирирозрядників, за результатами
якого кубок переможця і виконання ІІІ розряду здобув Святослав Дзюнька (м. Жовква), а призерами стали Ілля Павлик (м. Рава-Руська) та Богдан Завадка (м. Жовква). В головному турнірі шахістів ІІІ розряду йшла вперта боротьба, в якій переможці набрали однакову кількість очок, і тільки за додатковими показниками переможцем став Денис Ганюченко (м. Рава-Руська), друге місце посів Остап Гах (м. Жовква), а третім виявився Маркіян Сало.

Слід наголосити, що учасники були нагороджені сувенірами, солодощами, а по закінченні змагань юних шахістів пригощали смачною рибною юшкою. Також вони мали можливість ознайомитись із атрибутикою часів національно-визвольних змагань.

Організатори турніру дякують усім небайдужим, які долучилися до проведення турніру, а саме: ПП Івану Єсипу, Андрію Юрчику, Ігорю Зіньку. Організатори пообіцяли, що турнір буде традиційним і розширюватиме свою географію.

Гідний виступ наших шахістів

За ініціативи президента та заступника ЛОШФ Тараса Керницького і Назара Фірмана дитячі шахи у Львівській області набули великої популярності. Не залишається осторонь Жовківська міська рада і відділ молоді та спорту Жовківської РДА, за підтримки яких на свято Покрови в Жовкві відбувся VII етап Кубка області «Юні таланти», в якому взяло участь близько сотні шахістів із районів та міст Львівщини.

Переможцем турніру в категорії 2009-2010 рр. став Максим Бондаренко (м. Винники, тренер Т. Гись) — 8 з 9 очок, Роман Лемещук (м. Жовква, тренер В. Копцюх) — другий, 7,5 з 9, третє місце у Максима Жука (м. Львів, тр. А. Ромашов), 7,5 з 9. Серед дівчат у цій категорії першою була чемпіон області Катерина Хомицька (м. Львів, тр. Н. Фірман), друге
місце у Дарини Єдинак (м. Винники, тр. Т. Гись), третє місце посіла Яна Могурат (м. Львів, тр. С. Борецький, М. Мацейко).

У категорії 2011 років та молодші першим став Дмитро Гривастов (м. Львів, тр. А. Ромашов), другу сходинку посів Семен Величко (м. Львів, тр. Я. Паламар), а третю — Юрій Чунис (м. Львів, тр. С. Борецький). Серед дівчат у цій категорії перемогу святкувала Софія Величко (м. Львів, тр. Я. Паламар), на другому місці Анастасія Попова (м. Львів, тр. Н. Матвієнко), а третьою стала Ірина Шабаранська (Брюховичі, тр. М. Лопадчак).

У командному заліку 2009-2010 р. н. перемогу святкувала команда «Дебют» зі Львова, другою була Black and white (м. Винники), а третє місце у команди ЛША (м. Львів).

Гідно боролися шахісти Жовківської ДЮСШ «Юність», котрі посіли шосте місце серед 19 команд.

У командному заліку наймолодших І місце — ЛША (м. Львів, тренери С. Борецький, Н. Мацейко), ІІ — Black and white (м. Винники, тр. Т. Гись), ІІІ – ШК «Світанок» (м. Львів, тр. Н. Матвієнко).

Змагання традиційно проходили в приміщенні Жовківської ЗОШ № 3. Судили змагання І. Лещищак та В. Копцюх під керівництвом головного судді Б. Матвійчука.

Жовківський ШШК «Дебют» висловлює щиру подяку  за меценатство у проведенні цього турніру ТВГ «Росана», ФОП «Негела», ПП «Наш край», працівникам Жовківського цеху безалкогольних напоїв і Жовківському ТІЦ, ПП «Аліція», КНП Жовківської райради ЦРЛ та директору школи І. Скибі  за надане приміщення.

Жовківський шахово-шашковий клуб «Дебют» (дир. П. Лесик) запрошує дітей віком від 4-х до 9-ти років  для професійного навчання гри в шахи.

Батьки, подбайте про всесторонній розвиток Ваших дітей! Готуємо чемпіонів, майбутню еліту України! Наша адреса: м. Жовква, вул. Василіанська, 4. 

Тел. 0962420236.

Наш кореспондент