Головна Культура Культурна модернізація, самоосвіта і популяризація читання на Жовківщині

Культурна модернізація, самоосвіта і популяризація читання на Жовківщині

379
0

Ніщо в світі не вічне. Усе приходить та відходить тоді, коли прийде час. Із плином цього володаря людського життя змінюються моральні цінності, погляди, переконання. Проте вічні речі залишаються вічними. Серед таких цінностей дотепер залишається книга.

Книжки завжди були найбільшими цінностями людства. Вони допомагали пізнати історію, культуру, побут та звичаї як свого, так й інших народів. Ще за часів князювання Ярослава Мудрого була створена велика бібліотека, а книги коштували дуже дорого та вважалися неабиякою розкішшю. Минав час, змінювалися люди, побут… Та книга все ж лишилася великою цінністю. Книги – знак освіченості. Дехто скаже, що немає різниці між звичайною та електронною книгами. На мою думку, вона є. Та ще й яка! Варто лише взяти книгу до рук, щоб відчути усі її переваги. Запах свіжих сторінок, дотик якісного паперу… «Книги – це кораблі думки, мандрівні по хвилях часу, вони бережно несуть свій вантаж від покоління до покоління…», – сказав один мудрий чоловік, і я повністю поділяю його думку.

На жаль, сьогодні українська книжка та ще й сучасних авторів малодоступна для загалу. Молодь і школярі малознайомі із авторами та їх книгами. І щоб не занепав духовний та інтелектуальний рівень нашого народу потрібно активно розвивати культуру читання, підняти книговидавництво на високий щабель розвитку. Загальновідомо, що апатія до книги і знань призводить до особистого застою і деградації.

Саме з метою популяризації українського книговидання, знайомства читача з авторами, в тому числі дитячими, модернізації книгочитання — у Жовкві, вперше, два дні проходив книжковий фестиваль.

Про нашу Жовкву можна говорити і писати багато. Адже це старовинне українське місто, важливий культурно-релігійний центр Львівської області – вабить серед-ньовічним замком і торговими кварталами, унікальними культурними спорудами, осонними скверами і тінистим замковим парком, затишними новими районами, за якими піднімається узгір’я  Гарай, а в голубому серпанку мерехтять поля, луки, гаї. Із Жовківщиною пов’язані життєві долі багатьох державних мужів України та її сусідів, діячів світової науки, культури та Церкви…

Цими вихідними старовинна Жовква вирувала чи не найбільше за усі роки незалежності нашої держави. Неначе коштовним намистом по ньому «розсипалися» мистецькі та книжкові акції, виставки, авторські зустрічі та автограф-сесії, літературні тандеми письменників, літературні марафони, конкурси та інші цікаві заходи, які відбувалися в рамках книгофесту.

Найбільш масовим став круглий стіл під назвою «Книга у культурному просторі Жовківщини» за участю доктора філологічних наук, професора Зіновія Партико; доктора філософських наук, професора, члена НСПУ, члена НСЖУ Олега Гриніва; директора видавництва «Каменяр», заслуженого діяча культури Республіка Польща Дмитра Сапіги;  наукового працівника  та завідувача наукового відділу Жовківського ДІАЗу Людмили Байбули та Наталії П’єх; директора Львівського Національного літературно-меморіального музею Івана Франка, відомого франкознавця, члена НСПУ, кандидата хімічних наук, професора, заслуженого працівника культури України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Романа Горака; народного артиста України, актора Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Святослава Максимчука  та інших поважних гостей та запрошених під головуванням заступника голови Жовківської РДА Юрія Дубневича і керівника відділу культури та туризму Жовківської РДА Галини Фесюк.

Надзвичайно цікавими були літературні читання під назвою «Ніч із книгою у Жовківському замку», представлені у вигляді вистави, за участю голови Жовківської ДРА Надії Щур (до речі, Надія Степанівна, окрім виголошення привітання ще й читала поезію Ліни Костенко); заступника голови Жовківської РДА Юрія Дубневича; директора Жовківського ДІАЗу Володимира Герича; голови Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігоря Гургули; заслуженого тренера України з важкої атлетики, письменника Олександра Зімби; директора видавництва отців Василіан «Місіонер» о. Климентія Стасіва, ЧСВВ; Віри Тузяк (доречно сказати – вона зіграла роль королеви – колишньої власниці жовківського замку МаріїКазимири); Юлії Курташ-Карп; Зіновія Партико; Петра Кухарчука (Житомир); Надії Позняк (Суми); Івана Гентоша; Ліліани Косановської, а також Галини Фесюк, Світлани Ковальчук, Любові Зеленої, Віри Олеш, бібліотекарів Жовківського район.

Літературні читанні проходили в гетьманській залі Жовківського замку, де саме оформлення навіювало дух середньовіччя та спонукало до поетичності.

А у неділю, не дивлячись на холодну та дощову погоду, митці зібралися на площі Вічевій, аби урочисто відкрити та згодом пі-бити підсумки книгофесту.

Почесними гостями тут були голова Жовківської РДА Надія Щур, голова Жовківської районної ради  Роман Горбань, поет і прозаїк, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, громадський діяч Ігор Калинець; президент та віце-президент центру національного виховання ім. А. Шептицького Григорій Брунець та Володимир Тринько; члени  громадської ради "Святого Юрія" Степан Сохнацький та Юрій Горолевич; голова ради асоціації, заслужений працівник культури України, лауреат премій ім. О. Гірника, ім. Я. Ганчевського, кавалер орденів Св. Володимира, Св. Юрія Переможця, Св. Кирила і Мефодія, віце-президент літературної меценацької ліги Михайло Ватуляк, поет, доктор історичних наук, член Національної спілки письменників України, член Націо-нальної спілки журналістів України Петро Шкраб’юк та інші. Свої шедеври представляли такі видавництва, як: «Апріорі», БаК, «Свічадо», «Місіонер», Манускрипт-Львів, Тріада-плюс.

Директор видавництва отців Василіан «Місіонер» о. Климентій Стасів у своєму зверненні-благословенні наголосив на важливості книги у житті людства. «Потоки думок і почуттів переживаємо у наших серцях з приводу свя-
та книги. Усіх нас, без винятку, єднає велика увага і любов до книги, яка є важливою складовою нашої історії. Людина є джерелом культури. Віруюча – джерелом релігійної, християнин – джерелом християської культури. Без відчуття і ро-зуміння трансцендентного будь-яка культура є безформним фрагментом. Вона як недобудована Вавилонська вежа.

Людині без культури бракує того, відносно чого кожен з нас має священний обов’язок перед самим собою. Життя без культури – це життя без духовної глибини. Культура людину веде і рятує від розгубленості. Україна може пишатися тим, що вона стала колискою християнської культури багатьох народів, заслужила свій неоціненний вклад у розвиток християнства. Впродовж тисячоліття з книгою в руках отці Василіани ідуть до людей. Саме зі славних Василіанських друкарень вийшли книги-артефакти, які є без-цінним скарбом української історії та засвідчують високий рівень розвитку нашого народу у гроні інших європейських народів. Ікона пишеться і книга пишеться. Перед іконою ми стаємо до молитви, до споглядання, а книга нас спонукає до роздумів, до глибокого аналізу, до висновків. Книга народжується із Божого благословення, з молитви, з роздумів».

Далі проходили презентації видавництв і авторів, вільний мікрофон, художнє читання, вікторини, книголотерея, конкурс читацьких уподобань «Краща книга книгофесту» (до речі, кращою книгою визнано «Місія високого слова» о. Климентія Стасіва, ЧСВВ), музичні вітання художніх колективів та виконавців Жовківщини, виставка-продаж української книги, і найсмачніше – частування козацьким кулішем.

Організатори, а це Жовківська РДА, відділ культури та туризму Жовківської РДА, Жовківська районна благодійна організація «Розточани», видавництво «Каменяр», видавництво отців Василіан «Місіонер», співорганізатори – центральна бібліотечна система Жовківського району, Жовківський Державний істориро-архітектурний заповідник, відділ освіти Жовківської РДА, Національна спілка письменників України, громадська рада «Святий Юр», дитячий оздоровчий табір «Росинка» надзвичайно добре організували проведення книгофесту, адже усі залишилися задоволеними.

В іншому аспекті — культурно-просвітницьке життя району додало в силі, отримало новий поштовх у реалізації національної політики у сфері вдосконалення самоосвіти, популяризації української книги та книговидання.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.