Головна Культура Любов до книги — важлива складова нашої історії

Любов до книги — важлива складова нашої історії

726
0

Упродовж 15-16 липня Жовква стала епіцентром поціновувачів та творців, видавців книг. У районному Народному домі, районній бібліотеці для дорослих, Жовківському замку, просто неба на пл. Вічевій тривали незабутні зустрічі, відбувались творчі диспути з цікавими людьми, що представляли свої нові книги та книгопроекти, ділились спогадами створення своїх надбань. У наше старовинне місто завітав другий книгофест.

Відкрили фестиваль у районному Народному домі м. Жовкви конференцією «Становлення української державності», яка була приурочена 80-й річниці пам’яті В’ячеслава Чорновола. Участь у ній взяли відомі особистості та громадські діячі України Андрій Корнат (м. Київ), Ігор Калинець (м. Львів), Юрій та Тетяна Пероганичі (м. Київ), Петро Кухарчук (м. Житомир), Зиновій Суходуб (м. Львів).

Згодом творчі люди краю та запрошені зібралися у гетьманській залі Жовківського замку. Історична аура з предметами старовини надихнула присутніх на душевні творчі бесіди, прикрашені букетом поетичного розмаю.

Начальник відділу культури і туризму Галина Фесюк та заступник директора у роботі з дітьми Жовківської ЦБС Надія Хомишин представили гостей літературного читання у Жовківському замку. Першим творчу презентацію розпочав письменник, лауреат премії імені В‘яче-слава Чорновола, член НСЖУ, документаліст Зиновій Суходуб. Він дуже цікаво розповів про творчі зустрічі і захопливе спілкування з українською легендою, поетом Ліною Костенко, про це висвітлив у своїй представленій  книзі. Присутні переглянули історичний документальний фільм «Поле нашої пам’яті» З. Суходуба.

На запитання присутніх залюбки відповів почесний гість Ігор Калинець — поет і прозаїк, лауреат державної премії ім. Т.Г. Шевченка та премії ім. Василя Стуса, один із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні, політв’язень, почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка. Кожна його цитата — урок життєвої мудрості і любові до рідної землі. Творчу дискусію пан Ігор підсумував так: «Треба життя прожити гідно і з любов’ю до ближніх. Так, щоб залишити гарний скарб для людей, для нащадків, для держави». Оце і є філософія Життя, яку відкрила людина із багатим життєвим досвідом. Творчий доробок Ігоря Калинця — 17 поетичних збірок, згрупованих у двох циклах: «Пробуджена муза» і «Невольнича муза».

Свої авторські поезії прочитали лауреат бардівських фестивалів Лілія Батюк-Нечипоренко (м. Київ), член НСПУ Тетяна Череп-Пероганич з чоловіком Юрієм (м. Київ), Петро Кухарчук (м. Житомир), Людмила Когут і Любов Хомчак зі Львова. Наші земляки — Віктор Юрочко, Мирослав Артемович, Марія Грех, Ярослав Каліка, Надія Сковрон, Мар’яна Сало, Оля Мазепа, Світлана Ковальчук, Єва Кресало, Наталя Скосарєва — захопили гостей і присутніх своїми поетичними доробками. Учасники драматичного гуртка при Народному домі с. Старої Скваряви (керівник Юлія Марко) в пам’ять про героя, жовків’янина Володимира Турчина  представили інсценізацію за віршами Марії Грех (с. Сопошин) ” Дзвінок сину» і «Вітер зі Сходу».

Цікавою зустріччю була «Ніч у бібліотеці», що проходила у районній бібліотеці. Тут зібралися поцінувачі творчості львівських письменників — Наталії Гурницької, Олега Рибчинського та Людмили Пуляєвої. Це була своєрідна презентація книг та книгопроектів майстрів слова.

«Скільки себе пам’ятаю, постійно щось писала. В дитячому садочку, у школі, в університеті, на роботі. Зараз навіть важко пригадати, чому і коли почала це робити, — ділиться своїми спогадами Наталія Гурницька. — Вдома ще й досі десь лежать старі дитячі книжечки, де спочатку малюнками, а потім нерозбірливими дитячими каракулями, записувала власні історії».

Сьогодні книги цієї письменниці — у переліку кращих українських романів про кохання та про Львів. Корінна львів’янка не приховує любові до рідного міста, згадує й Жовкву, вивчає їхні історії і майстерно переносить атмосферу, життя та побут міст на сторінки своїх книг. На зустрічі пані Наталія розповідала про труднощі написання своїх творів, вивчення безлічі історичних фактів тощо. Кожне слово, кожного персонажа у своїх творах письменниця неначе пропускала через себе.

Наталія Гурницька дебютувала як письменниця нещодавно. Її перший роман «Мелодія кави у тональності кардамону» з’явився у 2014 році, згодом презентовано його продовження — «Мелодія кави у тональності сподівання». Окрім того, 2015 року вийшла збірка оповідань «Львів. Кава. Любов», однією з авторок якої була пані Наталія.

Презентував також на зустрічі свій роман «Чорні морелі» Олег Рибчинський. Автор книги — практикуючий лікар, якому, окрім професії медика, притаманне обдарування письменника. Це робота автора, над якою, до речі, він працював десять років (вийшла у світ 2015 року). Книга про складну долю українського греко-католицького священика Йосифа Кладочного, якому довелося пережити усі етапи гоніння та переслідування тоталітарного режиму. На прикладі його життя автор відобразив історію боротьби та становлення української греко-католицької церкви.

Недільного сонячного дня книгофест продовжив гуртувати поціновувачів рідного слова на площі Вічевій.

Хвилиною мовчання була вшанована світла пам’ять жовків’янина, Героя України Володимира Турчина, який загинув у зоні  АТО.

Із вітальним словом до присутніх звернулися господиня заходу Галина Фесюк, заступник голови районної ради Алла Жук, заступник голови Жовківської РДА Юрій Дубневич, о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, о. Сергій з костелу Св. Лаврентія.

У межах заходу відбулися презентація видавництв (“Апріорі”,”Місіонер”, “Старий Лев”, “Тріада плюс”, “Піраміда”, “Свічадо”, “Теза”, “Тріада”,  “Афіша”, “Каменяр”, “Бук-Друк” (м. Житомир), “Книжковий дворик”, “Урбіно”, “Наш формат” (м. Київ), виставка-продаж української книги й творінь  місцевих авторів, конкурс читацьких вподобань “Краща книга книгофесту”, майстер-клас з квілінгу, художні читання тощо.

Гарним дарунком дорослим творцям книжкового слова були виступи учасників та наставників велотуристичногоклубу «Росинка» й юних драмгуртківців («Казкарик», ке-рівник Руслана Хомишин).

Привітання, теплі слова про Жовкву та її мешканців й прекрасні поетичні  рядки промовляли гості фестивалю й наші земляки: Олена Шуберт, головний спеціаліст департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА; Анна Москаленко, провідний спеціаліст департаменту; Любов Хомчак, директор книгарні “Книжковий дворик”; Любов Сташко, завідувач науково-методичного відділу Львівської обласної бібліотеки для дітей; Михайло Ватуляк — голова Асоціації видавців; письменник Олександр Зімба;  поетеса, засновник і редактор інтернет-журналу “Жінка-українка” міста Києва Тетяна Череп-Пероганич; Лілія Батюк-Нечипоренко — поетеса, лауреат багатьох поетичних конкурсів, м. Київ; бишківчанка, поетеса Любов Зелена; Олесь Ганущак — радник Голови Національної спілки письменників України; Олена Тунік та Петро Кухарчук, письменники з Житомира; Зиновій Суходуб — член Національної спілки письменників України; Ія Ходорівська — письменниця з Івано-Франківська; Світлана Ковальчук — поетеса зі Жовкви; глинська поетеса Мар’яна Сало; поет з Нового Роздолу Павло Ризванюк; письменниця зі Львова Мирослава Милян; поетеса з Лаврикова Єва Кресало; письменниця зі Львова Людмила Когут; письменник зі
Стрия  Ігор Борщик;  Галина і Тарас Микитчаки — львівські письменники; Марія Чумарна — член Національної спілки письменників України; автор книги про Йосипа Олеськіва, депутат райради Зіновій Яворівський.

Переможцем в номінації “Золота книга фестивалю” стало творіння Петра Кухарчука  “Коло”. За книгу віддали свої голоси 32 охочі учасники голосування з 62.

Масштабний захід оганізували відділ культури і туризму Жовківської РДА, Жовківська  ЦБС за сприяння Жовківської РДА, Жовківської районної ради, департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА, департаменту внутрішньої та інформаційної політики, державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві, видавницва «Каменяр», ГО «Книжкова толока», видавництва отців Василіян «Місіонер», Жовківської районної благодійної організації «Розточани» та Львівської національної спілки письменників України.

Завдання жовківського книгофесту — сприяти розвитку українського літературного середовища та книжкового ринку — виконано сповна. Культурна модернізація, самоосвіта і популяризація читання додали у силі, культурно-просвітницьке життя району отримало новий поштовх у реалізації національної політики.

 

Уляна ЛАЩІВСЬКА,

Надія БАЙБУЛА,

Зоряна МИКИТЮК.