Головна Культура Вшанували пам’ять о. Маркіяна Шашкевича

Вшанували пам’ять о. Маркіяна Шашкевича

413
0

У с. Деревні в честь пам’яті отця Маркіяна Шашкевича, який помер 7 червня 1843 року у злиднях від туберкульозу і був похований у Новосілках без дотримання приписів церкви стосовно поховання священиків, відбулося вшанування його імені та творчості.

З цієї нагоди в Деревню приїхала велика делегація письменників — членів НСПУ Львівської організації — на чолі з ініціаторкою створення музею о. Маркіяну Шашкевичу в  с. Деревні Іриною Дудковською з роду Крушинських (в цій родині народилася дружина Маркіяна Шашкевича – Юлія). Також були Герой України, письменник Роман Лубківський, дитяча письменниця Марія Людкевич, відомий український поет Богдан Залізняк, журналіст Йосип Марушкевич, поетка Оксана Лозова, відомий журнаіліст Львівського радіомовлення Зиновій Суходуб.

Гостей зустріли активісти села Деревні: священик Богдан Горінецький, директор Народного дому (ініціатор створення музею) Мирослава Мандрик, голова сільської ради Микола Свирид, директор Жовківського держлісгоспу Степан Сохнацький, директор музею Володимир Мандрик.

Спочатку на могилі священика о. Подолинського та інших священиків із с. Деревні о. Богдан відправив панахиду. Опісля на плебанії, в якій народилася Юлія — дружина Маркіяна, і де вони вінчалися, відбулися літературні читання. Читальню відкрив Роман Лубківський, за ним кожен із присутніх читав поезію. В імпрезі взяв участь вокальний жіночий ансамбль «Берегиня» Народного дому с. Деревні (керівник Мирослава Мандрик). Учасниці заспівали низку фольклорних автентичних пісень, за що отримали бурхливі оплески та пошанівок від поважних гостей, оскільки їхній спів справді заслуговує на увагу.

На завершення усі присутні відвідали Народний музей о. Маркіяна Шашкевича, в якому провела змістовну екскурсію Ірина Дудковська. Ця чудова жінка — засновниця музею, лікар за професією, здається, знає більше про село Деревню, аніж його жителі.

Проте це село цікаве не тільки особистостями, а й своєю давньої історією та рекреацією.

Колись у селі жив пан. Він мав палацик, який з усіх боків оточували гарні газони з клумбами, а далі починався старий парк зі ставком з острівцем. У саду стояла давня класицистична домова каплиця, де були поховані зокрема Станіслав Старжевський із братом Тадеушем. Ставок славився своєю рибою. Поруч був млин. Коли цей терен відійшов до СРСР, палац і каплицю спалили, а потім розібрали до фундаментів. Ненадовго пережив споруди й парк — його вирубали.

Збереглась, проте, висока триверха церква Різдва Богородиці, фундована Генрікою Творжеянською та пізніше Старжинськими. Споруда є пам’яткою архітектури національного значення — і поставлена вона дуже ефектно. Храм стоїть на місці його попередниці з 1604 р. У церкві-попередниці у 1839 р. вінчався сам просвітник Маркіян Шашкевич із дочкою місцевого пароха Юлією Крушинською. У храмі також є дві чудотворні ікони — Пресвятої Богородиці та Ісуса.

Поруч із храмом стоять невелика дерев’яна дзвіниця і 200-річна мурована плебанія. А за святинею можна оглянути триріччя, де дві річки — Піддеревенка і Свиня — впадають у Рату.

Галина Фесюк, в. о. керівника відділу культури і туризму ЖРДА.