Головна Культура Продовжуємо цикл публікацій про творчий звіт колективів художньої самодіяльності

Продовжуємо цикл публікацій про творчий звіт колективів художньої самодіяльності

436
0

Продовжуємо цикл публікацій про творчий звіт колективів художньої самодіяльності Народних домів Жовківського району, приурочений 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка. Цього разу гостей із Дорошева, Костеїва, Зашкова, Завадова і Зарудців приймав НД селища Куликова.

Розпочали концерт троїсті музики НД с. Дорошева у складі Андрія Жука, Ярослава та Ігоря Мартинів, які виконали в’язанку українських народних пісень. Приємний тембр голосу цього тріо припав до вподоби глядачам, за що вони винагородили виконавців оплесками.

Про нещасне кохання молодої дівчини до козака, що поїхав на війну, де й загинув, розповіла Ірина Пастернак (НД с. Завадова), прочитавши вірш Т. Г. Шевченка «Тополя». «На тополю високую вітер налягає, дівчинонька одинока долю зневажає» – слова цієї пісні, у виконанні сімейного дуету Надії та Дарини Шалько (НД с. Зашкова), запали у душу кожному, хто був присутнім у залі.

Діана Івать зі с. Костеїва розповідала про тяжку долю Катерини із поеми Т. Г. Шевченка. Автор починає твір зверненням до українських дівчат і щиро радить їм «не кохатися з москалями, бо москалі чужі люди – роблять лихо з вами». Не слухала Катерина, та й обрала свою долю…
До глибини душі пройнялись глядачі долею Ганни з поеми «Наймичка» у виконанні Соломії Марусич зі Зашкова, яка зуміла в невеличкому уривку відтворити весь материнський біль при розлуці з єдиним сином.

Порадував глядачів професійним виконанням жіночий вокальний ансамбль “Берегиня” НД с. Зашкова  (на світлині внизу) (художній керівник Тетяна Маркіна, завідувач НД Оксана Макар).
Різноманітний репертуар запропонував творчий колектив НД с. Дорошева. Це тріо “Мрії Дорошева”, ВІА “Едельвейс” і пісня “Бандуристе, орле сизий» у виконанні Андрія Жука,  завідувача НД.

Роксолана Кварцяна зі с. Зарудців прочитала вірш «Реве та стогне», а керівник НД Михайло Бушко виконав пісню «А світ такий», за що отримав хвилю оплесків від глядачів.
Господарі свята представили на свій звіт хореографічний колектив «Куликівчанка», які запальним танцем підняли настрій глядам, а дзвінкий голос Богдани Царик (на світлині вгорі), яка виконала пісню «Україна», зробив цю композицію надзвичайно милозвучною і правдивою. Драматичний театр НД Куликова (завідувач Юлія Грех), показав глядачам інсценізацію твору Т. Г. Шевченка «Великий льох». Майстерність, з якою виконували свої ролі актори, підтверджує, що недарма цей колектив має статус Народного.

На завершення вечора селищний голова Лілія Бова подякувала всім учасникам за виступи і приємно проведений час упродовж концерту. Керівник відділу культури і туризму Жовківської РДА Степан Кунинець розповів, що практику огляду творчих звітів НД вони запровадили вперше. Згідно запланованої роботи, програму концерту, який пройшов у Куликові, мають побачити в кожному Народному домі, що брав участь у звіті. Районний керівник звернув увагу на те, що після кожного кущового звіту проводитимуться засідання керівників НД, на яких проводитимуть ретельний аналіз заходу, для виправ-лення помилок, якщо вони були допущені.    

Євген ВЕГЕРА.