Головна Культура У Жовківському замку презентували виставку в честь вшанування Першої світової війни

У Жовківському замку презентували виставку в честь вшанування Першої світової війни

411
0

Нещодавно у музеї «Жовківський замок» погляди мистецького бомонду та пересічних громадян були прикуті до виставкового проекту «Цивілізаці». Були представлені роботи таких художніх митців як О. Кінчеряк, М. Мірошниченко, О. Якимової, М. Опанащука, А. Майовця, О. Коровая, С. Буряк, Ю. Ямаша, Г. Хорунжі та інших. Усі бажаючі мали змогу поринути у творчу атмосферу та знайти ту архітектурну тематику, яка відповідає іхньому характеру та вподобанню.

Вже за традицією, виставку «Цивілізація» відкрила Софія Каськун зі словами: «Я рада бачити це товариство». З її слів, цей музейний проект створений в знак поваги до трагічних подій столітньої давнини, вшанування Першої світової війни. Чому саме «Цивілізація» та чим вона для нас є? Чи це шлях розвитку людини, чи її занепад, чи це безперервний ланцюжок досягнень і здобутків? Незважаючи на те, що виставка є почитанням трагічних подій у минулому, зараз ми переживаємо свою війну, наслідки якої нікому не відомі. Саме тому першим до слова було запрошено отця Василя, священика храму Святої Трійці. У свою чергу, він побажав, щоб багатостраждальна українська земля, попри всі геноциди та інші негативні фактори, і надалі родила талановитих та прекрасних людей, які навіть у такий важкий час не перестають творити та прославляти нашу націю.

Усі картини були розміщені в двох залах, один з яких містив графічні роботи. Попри невелику аудиторію присутніх, лише кілька десятків, організатори сподіваються, що з часом все більше і більше людей стане цікавитись мистецтвом. Серед глядачів на виставку завітали і деякі художники, роботи яких представлені у галереї до огляду. Один із них, Юрій Ямаш, відомий не лише як художник, але і мистецтвознавець, розповів історію своєї картини «Сфінкс». Це натурний етюд, виконаний у 2007 році. Схожа репродукція «Сфінкса» є й у Івана Труша. Вивчаючи матеріали, до рук Юрія потрапив запис із Книги мертвих, де було написано, що хто потрапить між лапи Сфінкса, той потрапить у Вічність. І справді, дивлячить на фото Труша біля статуї, чоловік несвідомо зупинився на піску, під яким знаходилися лапи. Коли Ямаш ще працював над картиною, то згадав історію із Книги мертвих про лапи Сфінкса, але говорить, що статуя його не впустила до себе. Адже в той час проходила реставрація навколо цієї царської скульптури. І ще одним цікавим фактом для Юрія Ямаша стало те, що Труш на своїй картині «Сфінкс» зобразив могутню статую сфінкса, як лева з людським обличчям та живими очима.

Поглянути на картинну галерею завітала ще зовсім юна Ірина, яка хоч і вчиться на медика, проте постійно відвідує заходи такого роду, адже любов до мистецтва замітила ще з самого дитинства. «Виставка і справді дуже цікава. Особливо мою увагу привернули графічні роботи М. Мірошниченко. Можу тільки уявити, скільки часу та важкої праці пішло лише на одну таку картину, а їх тут представлено зразу декілька. Гадаю, в «Цивілізації» таки щось мене зачепило, тому обов’язково перекажу всім рідним та друзям, щоб відвідали цю картинну галерею».

Хто не побував на цьому мистецькому заході, все ще може потрапити на виставку робіт, так як триватиме вона до 28 липня.

Організатори переконані, що виставковий проект «Цивілізація» зацікавить і професіоналів, і широке коло любителів та стане помітним явищем у культурному житті Жовкви.

Соломія САГАЛА.