Головна Культура Звізди братів Новаків з Дублян розходяться по всіх теренах України та за...

Звізди братів Новаків з Дублян розходяться по всіх теренах України та за кордон

798
0

Мистецтво звіздотворення на Жовківщині бере початок з 1945 року

У народному розумінні  зірки – це небесні тіла, що впливають на земні події та долі людські. Про звізди існує безліч легенд. Понад  дві тисячі років тому з’явилася на небі особлива звізда… «Коли ж народився Ісус  у Вифлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зі Сходу, і питали: «Де народжений Цар Юдейський? Бо на Сході ми бачили зорю його». (Мат. 2:1-2).

Вшановуючи цю величну подію, український нарід виплекав  різдвяні звичаї та традиції, яких з глибокою шаною  дотримувалася кожна родина. З появою першої зірки на небі,  всі буденні справи, що передували Святій вечері, завершувалися. Все поринало в особливу атмосферу Святвечора. Різдвяна звізда як символ  Різдва була невід’ємною складовою давніх традицій. Це унікальний витвір мистецтва, подібного до якого не має жоден народ.

Звізда з Надсяння має особливу історію та давні традиції. 1945 року жителі с. Мацьковичі, разом із тисячами українських родин з інших сіл Надсяння, були депортовані. 48 родин оселилися в місті Дублянах Жовківського району. Разом із людьми, талановитими звіздарями, такими як Микола Бугіра, Євген Фамуляк,  Ярослав Посіко, Ілля Пись, Володимир Саган та багато інших, оселилася традиція виготовлення великих різдвяних звізд. Поодинокі звізди виготовляли та возили з колядою, звеселяючи всіх навколо та зберігаючи традицію для нащадків.  Напередодні Різдва збиралися парубки, такі як Петро Новак, Ігор Бардаківський та дублянські парубки,  в хаті Стефана Новака та виготовляли звізду до вертепу. Велична звізда пливла над колядниками, викликаючи захоплення місцевих жителів. Під віртуозну гру юного односельчанина Стефана Турчака, в майбутньому — великого диригента національної опери, колядуючи, йшли від хати до хати, аби разом радіти народженню Спасителя.

Отож, Жовківщина вже понад сімдесят років багата на народних майстрів, що володіють мистецтвом звіздотворення. Троє з чотирьох братів Новаків, яким це вміння передалось з молоком  матері, вже понад п’ятдесят років виготовляють звізди, кожна з яких неповторна.

Богдан Новак, що мешкає в м. Дублянах, є членом Львівського державного обласного центру народної творчості культурно-освітньої роботи. Нагороджений відзнакою «Золотий герб міста Львова» у 2013 році. Окрім виготовлення звізд, володіє технікою виготовлення шопок та калаткарства.

Створення різдвяної звізди має особливу методику, що складається з визначення величини, розрахунків та замірів, виготовлення обруча, основних деталей, складання каркаса, підсвітлення та оздоблення. Але передує цьому процесу задум майстра, який зароджується в серці.

Великою гордістю пана Богдана є «Соборна звізда», яку виготовив разом з Іваном Слотвінським та Михайлом Швецем в 2009 році. «Звізда має бути в Києві, у Патріаршому соборі», — такий задум майстра та його ідея створити звізду, подібну  до древніх звізд, втілився в життя, бо на Різдво 2010 року велика звізда вже була в Києві. В діаметрі — триметрова, 25-променева, символізує 24 області України та Республіку Крим. А на кожному промені — герб області. На сфері  надпис: «В єдності — сила народу». «Вбирала» звізду Юлія Гризлюк з родиною. Власне, в тому часі Владика Йосиф (Мілян) єпископ-помічник Київської архієпархії, вирушав на служіння до Патріаршого Собору, і звізда, як дарунок, вирушила за ним. Проводжали звізду до Києва Матері в Молитві. Отак народні умільці створили прекрасний символ України, бо керувала ними рука Божа.

У 2011 році відбулася визначна подія «Українське Різдво у Ватикані». Очолили урочисту ходу на Площі св. Петра в Римі, за участі  Львівської державної Академічної чоловічої хорової капели «Дударик», фольклорних колективів та духового оркестру, львівські звіздарі зі своєю колекцією. 18 звізд стали окрасою цієї особливої для України події.

До Євро-2012  була створена 16-ріжкова звізда, в центрі якої м’яч, що обертається на дерев’яних механізмах.

Звізда «Небесній сотні». Ідея створення виникла на похороні Героя Небесної Сотні Анатолія Жаловаги. Майстер задався ціллю до роковин пам’яті Небесної Сотні створити звізду, присвячену Героям. За формою та змістом — центральна, сферична частина, виконана у вигляді глобуса, що обертається навколо своєї осі на дерев’яних механізмах, з ріжками, на закінченнях яких круглий обруч зі 100 свічками. Художниця Оксана Добуш, малюючи свічки, плакала над кожною… Задум майстра — звізда, 12-ріжкова, символізує 12 апостолів, що поєднують землю з небесами. На даний момент знаходиться в сховищах музею Небесної сотні в Києві.

«Надсянська звізда» виготовлена у 2017 році. В центральній частині зображений герб товариства «Надсяння», на тлі вишитого рушника — лелека. 12-ріжкова, виконана у вишиваних мотивах, закінчення — з китицями. Оздоблювала Віра Лісович.

Звізда «Патріотична», створена в 2017 році, доповнила проект військово-пересувного музею Павла Ротара. Виготовлена з військової амуніції (гільзи, маскувальна сітка). Оздоблювали звізду Віра Лісович та Андрій Мусій.

У 2018 році велика Різдвяна звізда, виконана паном Богданом, помандрувала в с. Баличі Мостиського району. Розміщена в церкві над іконостасом. 12-ріжкова, символізує народження Христа, і знаходиться там круглий рік.

«Берегиня України» — створена у 2018 році, головна звізда фестивалю «Спалах Різдвяної Зірки». Символізує національні строї жінок з різних областей України. Сферична, об’ємна,  12-променева, побувала на ювілейній, 20-тій коляді в церкві Пресвятої Євхаристії у Львові.  Оздоблювали працівники  Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай).

Окремої уваги заслуговують чотири безкаркасні звізди, що були виготовлені цьогоріч в бібліотеці м. Дублян разом із майстринями Романою Дробчук, Вірою Лісович. Ці різдвяні звізди помандрували з нашими волонтерами з «Батальйону відважних жінок» під проводом Ганни Гулій, разом з Лідією Семак та Юлією Шкрабою на Схід, аби передати часточку Різдвяного духа та родинного тепла нашим хлопцям на передовій.

Брати Новаки — Петро та Богдан  —    проводили майстер-класи в Криму на початку 2011 року. Михайло Швець та Богдан Новак проводили майстер-класи в м.Соснівці.

Звізди розходяться по всіх теренах України та за кордон. Проводяться майстер-класи в «Просвіті» м. Дублян, в Центрі народної творчості м. Львова, в с. Ямполі, в церквах та школах м. Дублян за розробленою методикою Богдана Новака по безкаркасних звіздах.

На цьогорічному 15-му фестивалі «Спалах Різдвяної зірки», започаткованому братами Новаками,  що традиційно проходить у Львові 8 січня, Жовківщина була представлена звіздою «Урочиста», котру виготовив Богдан Новак, а оздоблювала у Львові Оксана Добуш. Головною звіздою фестивалю була  звізда з Яворівщини, виконана в притаманному яворівцям стилі та кольорах яворівської забавки.

«Мистецтво звіздотворення на Жовківщині, зокрема в Дублянах, бере початок з 1945 року, з переселенням надсянців.  Щиро радію з того, що наша велика звіздарська родина поповнилася митцями з Яворівщини», — радіє пан Богдан.

Мистецтво створення звізд передавалося з покоління в покоління, і сьогодні в Дублянах цим мистецтвом володіють родини Новаків, Гризлюків, Лісовичів, Федини, Казьміровичів, Ільків, Фамуляків, Швець Михайло, котрий виготовив не один десяток звізд, та багато онуків  та правнуків, вихідців з Надсянщини. Невтомні майстри зберегли традицію рідного краю, збагатили Жовківщину та продовжили для нащадків це чарівне мистецтво — звіздотворення, щороку творять нові шедеври і щиро діляться своєю майстерністю.

Давно втратив лік зробленим звіздам  Богдан Новак. Його звізди стали окрасою творчих колективів (хор «Осанна» Церкви Царя Христа монастиря Василіян м.Івано-Франківська), колядницьких гуртів, шкіл, церков. Пан Богдан проводить майстер-класи, на яких не лише передає свій досвід, а й розпалює інтерес до звіздарської справи. 

Марія СИТНІК