Головна Спорт На Жовківщині відбулися змагання етапу Кубка світу «Viga Cup» з авіамодельного спорту

На Жовківщині відбулися змагання етапу Кубка світу «Viga Cup» з авіамодельного спорту

260
0

Створити літак і запустити його у небо — це, мабуть, викликає надзвичайно сильні емоції: радість, дивне хвилювання, відчуття, що словами не передати. Авіамодельний спорт — це, напевно, і складно, і цікаво, і романтично. Він активно розвивався в часи Радянського Союзу та досі не втрачає своїх позицій. Це — технічний вид спорту, учасники якого змагаються у конструюванні моделей літаючих апаратів: планерів, літаків, гелікоптерів. До того ж, вони мають показати клас у керуванні ними на швидкість, дальність, тривалість перебування у небі і виконанні фігур вищого пілотажу. Цією справою захоплюються усі: і діти, і дорослі.

Уже вісімнадцять років поспіль проводяться змагання етапу Кубка світу «Viga Cup» з авіамодельного спорту. Цьогоріч велика честь випала Жовківщині: приймати 145 спортсменів із 15-ти країн світу. Впродовж шести днів кращі авіамоделісти змагалися за Кубок світу. Усі змагуни мали змогу, а це і юні, і немолоді, відчути конкуренцію, побачити рівень суперників, а також проаналізувати свою роботу, поспілкуватися між собою. А ще під час заходу відбулось поєднання приємного та корисного — крім змагань для учасників, організовано було екскурсії до історичних пам’яток Львова.

— Львів став ближче до Європи, — наголосив представник Харківської федерації авіамодельного спорту Володимир Гаврилко. — Багато європейських пілотів змогли приїхати, не будучи в Харкові на попередніх змаганнях.

— Чому Ви вибрали саме великодорошівське поле?

— Воно найкраще підійшло для цього класу моделей повітряного бою. Знайти відповідну рівнину дуже важко. Змагунів приїхало багато. Навіть із такої віддаленої країни як Нова Зеландія. Змагання проводяться у трьох категоріях. За чотирма кращими результатами пілот отримує бали, опісля цього відбувається розіграш Кубка. До речі, Кубок світу з радіокерованого метального планера здобув минулоріч українець Ігор Буцерога, студент Харківського авіаційного інституту. Цей Кубок виборювали найчастіше Німеччина, США, а тепер і Україна.      

Спостерігаючи за викрутасами в небі, мені вдалось поспілкуватися з дуже цікавою особистістю — Баррі Кеннеді, власником фабрики з виготовлення моделей, придатних виключно для польотів на полях України.

Уже двадцять років у Харкові функціонує підприємство  сім’ї Кеннеді. Пан Баррі, вийшовши на пенсію (спеціаліст з комп’ютерних технологій), захопився цим видом спорту.  Завдяки цьому, він дуже багато подорожує. Знайшов однодумців, а ще багато друзів.

Церемонію відкриття престижних змагань на Жовківщині провели заступник начальника управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації Оксана Вацеба, голова Жовківської РДА та голова Жовківської районної ради Надія Щур і Тадей Швай, директор Львівської школи вищої спортивної майстерності Петро Климчук, завідувач сектору молоді та спорту Жовківської РДА Ольга Калиновська, організатор дійства, представник Федерації авіамодельного спорту України Володимир Гаврилко та голова Великодорошівської сільської ради Володимир Мартин.

А завершилися змагання, що тривали шість днів, приємними вістями і для нас. Серед дев’яти спортовців, які вийшли до фіналу, в числі призерів — харків’янин Ігор Буцерога. Він посів другу сходинку п’єдесталу, поступившись новозеландцю Джо Вуртс, та випередивши Себастіана Хайнсека зі Словенії.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.