Головна Спорт В Україні – переможці українці

В Україні – переможці українці

293
0

Упродовж 14 та 15 червня на території Львівської та Івано-Франківської областей успішно завершилися перші два етапи 60-ї ювілейної міжнародної багатоденної велогонки українсько-польської дружби пам’яті Василя Скопенка, загальною протяжністю 300 км.

За словами організаторів заходу, це не просто велогонка, а свято як шанувальників спорту, так і доброї волі українців і поляків, які не лише повернуті один до одного обличчям, а й крокують у напрямку розвинутої Європи. Загалом участь у цій представницькій міжнародній велогонці взяли участь 16 команд – по 8 з України та Польщі.

Переможцем першого етапу, який пройшов за складних погодніх умов за маршрутом Львів – с. Малехів – м. Винники – м. Бібрка – с. Ходорківці – с. Фрага – м. Рогатин – с. Нові Стрілища – м. Бібрка – с. Давидів – Львів, стадіон «Арена Львів» (фініш), став член збірної команди України Костянтин Ашуров.

На кордоні Івано-Франківської області велосипедистів зустрічали славетна історична Роксолана та керівники Рогатиського району.

15 червня на 145-кілометровому етапі за маршрутом: Львів (вул. Стрийська) – с. Солонка – с. Липники – с. Тростянець – с. Луб’яна – с. Солонка – с. Пасіки Зубрицькі – с. Кам’янопіль – с. Малехів – смт. Куликів – м. Жовква – с. Добросин – с. Кам’янка-Липник – м. Рава Руська (фініш) жовту майку лідера отримав представник команди Львівського училища фізичної культури Роман Гладиш. Другим виявився поляк Павєл Залєсний, а третім фінішував член збірної команди України «Трек» Владислав Кремінський.

Як зазначив головний суддя змагань Олександр Бірюков, переможцем велогонки стане той спортсмен, який впродовж усіх етапів покаже найшвидший результат. «Тільки швидкість, тільки час, який фіксуватимуть наші хронометри, – ось головні критерії для перемоги», – підкреслив суддя і додав, що у велогонці беруть участь спортсмени віком від 18 до 23 років.

Відтак пелетону чисельністю із 60 велосипедистів України та Польщі ще належить подолати три етапи територією Польщі загальною протяжністю 400 кілометрів.

Довідка

Міжнародна багатоденна велогонка українсько-польської дружби була заснована з ініціативи Келецького воєводства Польщі 1956 року на честь Василя Скопенка – полковника однієї з частин радянської армії, яка в роки Другої світової війни брала участь у визволенні від фашистів польського міста Сандомира. Саме завдяки В. Скопенку було збережно від руйнувань чудові архітектурні пам’ятки цього міста. Смертельно поранений командир заповів поховати його в Сандомирі, на березі Вісли. Спершу ця гонка іменувалася «Шляхом полковника Скопенка”, від 1972 року велогонка проводилася територією України та Республіки Польщі як гонка українсько-польської дружби пам’яті Василя Скопенка.