Головна Спорт У м. Жовква відбувся шаховий турнір «Пам’ять героїв Афганістану»

У м. Жовква відбувся шаховий турнір «Пам’ять героїв Афганістану»

440
0

Унікальний дитячий шаховий турнір «Пам’ять героїв Афганістану» щорічно проходить в м. Жовкві. Як ніколи актуальним став цьогорічний, ІХ-й турнір, коли Україна вшановує пам’ять не тільки загиблих воїнів в далеких 80-х роках в Афганістані, але і сумує за загиблими земляками річної давності на Майдані в Києві. Не по-дитячому зажуреними були обличчя юних учасників змагань, коли на відкритті турніру голова Жовківської РО Української Спілки ветеранів Афганістану О. Кіцілінський розповідав, скільки горя і страждань приносить сьогоднішня агресія путінської Росії на сході нашої країни. «Підвищувати свою шахову майстерність і бути спражніми патріотами України — головна мета наших змагань», — наголосив він, як один з організаторів цього заходу.

Як завжди, широка географія турніру була забезпечена учасниками з міст Червонограда, Пустомит, Новояворівська, Львова, Р.-Руської та Жовкви. 56 шахістів змагались у трьох вікових категоріях. У наймолодшій категорії дітей (2006-го року народження і молодших) перемогу здобула дуже перспективна шахістка з м. Новояворівська Марта Жабак (8 очок з 9-ти). Призерами стали Артур Нусьо (м. Львів) і Дарій Коваль (м. Львів). Нагороди отримали також шестирічні равчанка Соломія Казюк і жовківчанин Роман Покора — за найкращі результати серед наймолодших учасників.

Найбільш масовим стало змагання в категорії дітей 2004-го року народження. Вже з перших турів лідерство захопив талановитий Денис Кушнір з Рави-Руської і впевнено довів свою перевагу над іншими з результатом 8 1/2 очок. З однаковою кількістю очок (по 7 із 9-ти) завершили турнір Артем Громяк (м. Новояворівськ), Віктор Гудим (м. Червоноград). Лише за допомогою додаткових показників вдалось визначити срібного призера. Ним став Артем Громяк. За кращий результат серед дівчат в цій категорії було відзначено Уляну Сич (м. Рава-Руська).

У змаганнях дітей 2002-го року народження і молодших, серед яких в основному висококваліфіковані шахісти, які вже мають І і ІІ розряди. Тут переможцем став один з найсильніших шахістів Львівщини, восьмирічний Ігор Федак (м. Львів) з абсолютним результатом 9 очок з 9-ти. На другому місці — Максим Мельник (м. Червоноград) 7 очок, який на півочка обійшов в турнірній таблиці кращого шахіста Жовківської ДЮСШ «Юність» Максима Індруського (с. Ст. Скварява). Кращою серед дівчат стала також вихованка тренера Т. Г. Горячого, равчанка Богданна Гонсеровська.

Однією з найпристижніших нагород на турнірі, окрім кубків для переможців, була медаль «За волю до перемоги», володарями якої стали: Олег Тріска (м. Пустомити), Юрій Вайдович і Павло Кравець (обидва м. Львів), Захар Максимишин (м. Новояворівськ), Владислав Муругов (м. Червоноград), Дмитро Шевчук  (м. Жовква і Орест Кунтий (с. Глинсько).

Відмінно організовані змагання стали можлививми завдяки посильній допомозі РО ВФСТ «Колос» (голова І. Савка), Львівського шахового клубу (директор І. Ільницький), дирекції ТзОВ «Олімпія» (м. Дубляни) і високого рівня суддівської колегії, очолюваної суддею міжнародної категорії Олександром Прохоровим (м. Львів).

Володимир КОПЦЮХ, директор Жовківського ШШК «Дебют».