Головна Спорт Вперше у Жовкві — чемпіонат України із шашок

Вперше у Жовкві — чемпіонат України із шашок

367
0

Упродовж 22–29 березня 2018 року в приміщенні готелю «Стиль» у Жовкві відбувся чемпіонат України із шашок-64 серед юніорів та юнаків. Організаторами змагань виступили Міністерство молоді та спорту України, Львівська обласна федерація шашок та Жовківська райдержадміністрація. Жовква недарма удостоїлась такої честі — приймати чемпіонат України із шашок, адже може похизуватися багатою шахово-шашковою історією і спортивними досягненнями у даному виді спорту.

На змагання чисельно прибули учасники і гості. Усіх їх переповнювали емоції і бажання позмагатися в інтелектуальній грі. Додали позитиву приємний антураж та гостинна атмосфера, яка витала у стінах цього престижного закладу. А гарний настрій для хорошого початку подарували вихованці Анатолія Щурика, які завзято виконали в’язанку українських пісень. Далі усі гравці піднялися на другий поверх, де було все передбачено для шашкових змагань.

Цікаві поєдинки проходили в трьох вікових категоріях у класичній, швидкій та блискавичній грі. У першості взяли участь 123 учасники з Харківської, Сумської, Чернігівської, Дніпропетровської, Запорізької, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Херсонської, Миколаївської, Вінницької, Одеської, Полтавської, Львівської областей та м. Києва. Найбільше спортсменів делегували на змагання шашкові федерації Дніпропетровської та Харківської областей. Належний рівень підготовки спортсмени демонстрували на всіх рівнях кваліфікації – від третьорозрядників до майстра спорту. Допомогала їм у цьому суддівська колегія у складі головного арбітра, судді національної категорії України Олега Шапунова та його помічників Івана Ільницького (секретар), Богдана Москаля та Івана Бутляра (Жовква).

Окрім участі у напружених змагальних турах, учасники чемпіонату мали змогу здійснити екскурсію історичними місцями м. Жовкви за сприяння туристично-інформаційного центру. Юні спортсмени відвідали з екскурсією також Крехівський монастир та місто Львів. Усіляке сприяння надав сектор молоді і спорту Жовківської РДА.

28 березня відбулося урочисте нагородження переможців та призерів чемпіонату в класичній та швидкій грі. В останній день турніру шашкісти визначали найкращих в блискавичній грі. Як і очікувалось, найбільше нагород здобули представники Дніпропетровської, Харківської та Київської областей. Засвідчили своє представництво і жовківчани. Честь району відстоювали зашківські шашкісти, вихованці чемпіона району Володимира Кухти. Їхній дебютний доробок виявився доволі скромним, втім вражень від участі у наших хлопців і дівчат – хоч відбавляй.

На урочистому закритті 29 березня переможців змагань вітала очільниця району Надія Щур. Нагороди були надані Жовківською райдержадміністрацією та Федерацією шашок України.

Уляна ЛАЩІВСЬКА,
Ярослав ГЛУТКОВСЬКИЙ.

На світлинах: призери першості України (у центрі – чемпіонка, кандидат у майстри спорту Вікторія Прокоп’юк, м. Київ) у товаристві голови Жовківської РДА Надії Щур і голови Львівської обласної федерації шашок Івана Ільницького; цікавий поєдинок за участі чемпіона України, майстра спорту Фелікса Шепеля з Дніпропетровщини (справа) і нашого земляка першорозрядника Тараса Ільницького.