Головна Культура У залі Жовківської дитячої школи мистецтв виступав народний жіночий вокальний ансамбль «Журавка»

У залі Жовківської дитячої школи мистецтв виступав народний жіночий вокальний ансамбль «Журавка»

425
0

І хай там що — завжди співати будем: устами, серцем, вічною душею!

Надворі — не по-зимовому сонячно та тепло. І у залі Жовківської дитячої школи мистецтв теж було тепло, пісенно і привітно від щирих сердечних слів. Це лауреат міжнародних конкурсів, народний жіночий вокальний ансамбль «Журавка» дарував радість шанувальникам свого таланту.

Нашу «Журавку» особливо представляти не треба. Вони — артисти від Бога, знані на Львівщині і за кордоном. І які б не були високі регалії у них, найголовніше захоплення, справа цілого їхнього життя — пісня!

…Лагідно, тремтливо злітає в вись пісня «Над Україною». І десь ще бринять ноти тієї, як на сцені вже витанцьовує мелодійний вальс. Мимоволі задумуєшся: звідки той талант, який за гроші не купується, який не сипле достаток у хату, але творить особистість на духовному неоціненному багатстві? Так, талановиті, неординарні, творчі, водночас самобутні жовківські артисти пісні спонукають слухачів до душевних роздумів.

35 — це вже зрілість. Це великий багаж: і знань, і досвіду. З чого усе розпочиналось? У 1985 році колектив заспівав пісню на слова Б. Янівського «Журавочка», яка і дала назву ансамблю. Цікавих сторінок у біографії колективу немало. Всіх не перелічити, але декілька хочеться таки відмітити. У  1990-му  — присвоєно почесне звання «народний», у 1998-му — концерти у Республіці Польщі. А 2012-го колектив брав участь у телепередачі «Фольк-music» і цього ж року нагороджений гран-прі за виконання пісні в обробці Є. Козака «Ой, верше мій, верше».

Що ж приваблює в цьому колективі? Насамперед, широкий і багатогранний творчий діапазон. Із високою майстерністю виконують учасниці ансамблю українські народні, авторські, обрядові, козацькі, сучасні пісні. Загалом, їх у репертуарі — більше 100. І щоб кожна пісня звучала, щоб наповнювала кожну клітиночку слухача, вони працюють самовіддано і з любов’ю.

— Давно не було у нас подібного концерту. Недарма кажуть: пісня — душа народу. Сьогодні в Жовкві чудове свято! — пафосно виголошує заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук. Доповнив її голова постійної комісії з питань культури, духовного відродження, туризму, молоді і спорту Олег Бобало (на світлині),  також вони вручили пам’ятні грамоти і квіти.

Добрі, щирі, задушевні слова зичень на адресу ювілярів висловили голова ради трудового колективу ЖДШМ Галина Біль, секретар Жовківської міської ра-ди Андрій Мазан, доцент кафедри філософії і політології, кандидат педагогічних наук зі спеціальності теорія і методика виховання Роман Береза, начальник відділу культури, молоді та спорту Ольга Калиновська, поет, поціновувач творчості колективу Мирослав Кордупель та багато друзів, колег.

Окрім звучання творів у виконанні самих ювілярів, доповнили концертну програму викладачі вокального відділу ЖДШМ у складі Оксани Масляк, Уляни Рожкової та Мар’яни Тимчишин, також і народний сімейний ансамбль «Кожушки».

А концерт, мов лазурова хвиля в морі, хвилюється, б’ється об берег, розсипається міріадами срібних краплин. Душевна хвиля «Журавки» плеще тепло, миє, чистить забруднені негараздами життя душі. Сьогодні не просто черговий захід талановитих жовків’ян, а духовна сповідь їх, майстрів району, які душею і серцем  — разом з нами. Тільки завдяки любові до пісні, заради душевного задоволення учасники ансамблю Ліліана Зінчук, Наталія Термено, Людмила Галевич, Тетяна Гарасим, Руслана Хомин-Клепач, Марія Процайло, Анжела Дмитроца, Дарія Купровська приходять на зустрічі з друзями, з піснею, де і народжуються нові творчі доробки. А в цьому їм допомагають концертмейстери Надія Гамзій (фортепіано) і Тарас Зінчук (скрипка).

Тож побажаймо артистам сцени міста, області й України, подальших творчих злетів, безмежної вдячності від глядачів і слухачів, підкорення нових мистецьких вершин!

Зоряна ГУМНИЦЬКА